Aylık Kira Tutarına Göre Evin Gerçek Değerini Hesaplama

Ev almak yada evini satmak isteyenler evin kira tutarı üzerinden konutun gerçek değerini hesaplayabilirler. Evin gerçek değerinin nasıl hesaplanacağını, uygulanan formülü örneklerle açıklıyoruz.
Aylık Kira Tutarına Göre Evin Gerçek Değerini Hesaplama

Ev almak yada evini satmak isteyenler evin kira tutarı üzerinden konutun gerçek değerini hesaplayabilirler. Evin gerçek değerinin nasıl hesaplanacağını, uygulanan formülü örneklerle açıklıyoruz.

Ev alım satım sürecinde son dönemlerde yaşanan dalgalanma fiyatların değişmesine neden oldu. Yaz aylarında yükselen konut fiyatları sonbahar döneminde yeniden düşme eğilimine girdi. Bu süreçte ev almayı planlayan vatandaşlarda evin gerçek değerinin nasıl hesaplanacağını merak ediyorlar.



Emlak365.com olarak bizlerde evin gerçek değerini hesaplama metotlarını sizlerle paylaşıyoruz. Evin değerinin belirlenmesinde etkili olan faktörler ile aylık kira tutarı üzerinden evin değerinin hesaplanmasına dair formül şu şekilde;



KONUT FİYATLARI HAREKETLENDİ



Gayrimenkul sektöründe yaşanan son dalgalanmalar ev fiyatlarının hareketlenmesine neden oldu. Yaz aylarında başlayan tarihi konut kredisi kampanyası ile ev fiyatları çok kısa süre içinde yüzde 30 oranında arttı. Bu sürecin ardından ise konut kredisi faiz oranları kademeli olarak kaldırıldı.



Kamu bankaları öncelikle ödeme koşullarında sundukları özel avantajları kaldırdılar daha sonra kredi faiz oranlarını yükselttiler. Eylül ayından itibaren durağanlaşan emlak sektöründe kış öncesinde fiyatlarda bir miktar geri çekilme yaşandı.



EVİN GERÇEK DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?



Evin gerçek değerini hesaplamak için çok sayıda etmen göz önünde bulundurulur. Burada evin merkezi konuma uzaklığı, metro, otobüs, dolmuş gibi toplu taşımaya yakınlığı, hastane, PTT ve diğer kamu kurumlarına yakın olması, evin büyüklüğü, üst katlarda olması, güneş alması fiyatları doğrudan etkileyen etmenlerdir.



Tüm bu etmenler ise kira fiyatı üzerinden ele alınır. Vatandaşlar alacakları yada satacakları evler için kira araştırması yapacaklar. Aynı binada yada muhitte bulunan ortalama kira değerleri hesaplanacak ve alınacak veya satılacak evin kira değeri hesaplanacak.



Ortalama kira değerinin hesaplanmasıyla 17 ve 18 yıllık kira tutarı hesaplanacak. Bu hesaplama sonucunda çıkan rakam evin gerçek değerini ortaya çıkarır. Türkiye'de bir konutun kendisini amortise etme süreci ortalama 17 veya 18 yıldır. Bu hesaplamayla örneğin aylık kirası 1.000 TL olan bir evin 17 yıllık kirası 204 bin TL'dir. Yani o evin değeri ortalama olarak 200 bin TL ile 210 bin TL arasındadır. Ancak çeşitli faktörler bu rakamı yukarı çekebilir.



Emlak365.com