Balkonu Olanlar Dikkat! Bunu Yapmadıysanız Balkonunuz Yıkılabilir
Koronavirüs salgını ile mücadele günlerinde insanların konut tercihleri büyük bir hızla değişmiş, balkonlu, teraslı ve bahçeli evlere rağbet artmıştı. Eskiden kullanmadıkları için evi genişletmek adına salona katılan balkonlar yeniden açılmaya başlanmış, balkonu olmayan evler için ise tadilatla sonradan balkon yapma yöntemleri tercih edilmişti.
Pek çok kişi evine sonradan balkon yaptırırken, evinde cam balkon yaptıran ya da evine sonradan balkon katan kişiler için kritik uyarı Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu tarafından yapıldı. Eve sonradan balkon eklemek yasak mı, eve sonradan balkon nasıl yapılır?
BİNAYA BALKON EKLEME VE BALKON BÜYÜTME YASAK MI, CEZASI VAR MI?
Apartmanlarda uyulacak olan kurallar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirlenmiş olup eve sonradan balkon ekleme hususunda uyulması gereken kurallar da buna dahildir. Binanın projesinde olmayan bir balkonun, sonradan binaya eklenmek istenmesi durumunda öncelikle tüm kat maliklerinden bunun için onay alınması gerekir.
Kat maliklerinin izin vermesi ve imar mevzuatı buna uygunsa, belediyenin mevzuatı böyle bir uygulamaya izin veriyorsa daireye sonradan balkon eklemek mümkündür. Ancak bina sakinleri izin vermiyor ya da imar mevzuatı buna karşı çıkıyorsa balkon yapılmasına izin verilmez.
DAİREYE SONRADAN BALKON EKLEYENLER DİKKAT, BALKONUNUZ YIKILABİLİR!
Yasak olmasına rağmen sonradan balkon yaptıran kişiler hakkında açıklamada bulunan İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı Mustafa Şeref Kısacık, belediye/imar mevzuatının izin vermediği ya da kat maliklerinin karşı çıktığı tadilatlarda yıkım kararı çıkacağı uyarısında bulundu.
Kısacık yapmış olduğu açıklamasında bu iki koşulu sağlamayan kat maliklerinin yapmış olduğu balkonlar hakkında “Bu iki koşul bir arada gerçekleşmeden projede olmayan balkon yapılamaz. Eğer yapılmışsa, herhangi bir kat maliki veya Genel Kurul’dan yetki almak kaydıyla yönetici balkonun yıkılmasını, projeye uygun hale getirilmesini isteyerek dava açabilir” diyerek yıkım kararının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.
Bu nedenle eve sonradan balkon eklemek isteyen kişilerin ilk iş olarak konutlarının bağlı olduğu belediyeyi ziyaret ederek yasal durum hakkında bilgi edinmeleri, mevzuat izin veriyorsa da binada bulunan tüm kat maliklerini dolaşarak balkona izin verdiklerine dair imza toplamaları gerekiyor.