Bayana Uygun Ev İlanı Nedeniyle Bekar Erkeğe Ev Vermeyen Emlakçı ve Ev Sahibine Para Cezası Kesildi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından yapılan son dakika açıklaması ile bekar erkeğe ev vermeyen ev sahibi ve emlakçıya ayrımcılık yasağı kapsamında para cezası kesildiğini duyurdu.
Bayana Uygun Ev İlanı Nedeniyle Bekar Erkeğe Ev Vermeyen Emlakçı ve Ev Sahibine Para Cezası Kesildi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından yapılan son dakika açıklaması ile bekar erkeğe ev vermeyen ev sahibi ve emlakçıya ayrımcılık yasağı kapsamında para cezası kesildiğini duyurdu. Bayana uygun ev ilanı veren emlakçı da ev sahibi de ayrı ayrı para cezasına çarptırıldı.

Türkiye'de büyük bir sorun haline gelen bekara ev klişesi nedeni ile yaşanan mağduriyetler ayrımcılık yasağı getirilmesine rağmen ne yazık ki devam ediyor. Özellikle de büyük şehirlerde bazı ev sahipleri tarafından bekara, öğrenciye ve bekar erkeğe kiralık ev verilmemesi hatta aile apartmanları için satılık ev ilanları için bile kısıtlama uygulanması bu kişilerin mağduriyet yaşamasına neden oluyordu.



TİHEK'TEN SON DAKİKA CEZA AÇIKLAMASI: BEKAR ERKEĞE EV VERMEYEN EV SAHİBİ VE EMLAKÇIYA PARA CEZASI KESİLDİ!



Özellikle de bekar erkeklerin daha büyük bir sıkıntı yaşadıkları kiralık ev ilanları için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından yeni emsal karar açıklandı. Açıklanan karar kapsamında İstanbul'da evini bekar erkeğe vermek istemeyen ev sahibine 5 bin TL, emlakçıya ise 3 bin lira para cezası kesildi.



Habere konu olan olay İstanbul'da yaşandı. İsminin Y.A. olduğu öğrenilen bekar erkek tarafından tutulmak istenen kiralık daire kendisinin bekar erkek olması nedeniyle verilmedi. Konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)'na taşıyan Y.A. ayrımcılığa uğradığını belirterek şikayetçi oldu. TİHEK tarafından savunması istenen emlakçı kendisinin ev sahibi tarafından belirtilen kriterleri taşıyan bir kiracı bulmakla yükümlü olduğunu söyleyerek talebin ev sahibinden geldiğini söyledi.





EV SAHİBİ BEKAR ERKEK KİRACILARIN KENDİSİNİ MAĞDUR ETMESİNİ NEDEN GÖSTERDİ



Ev sahibi ise daha önce evini vermiş olduğu bekar erkek kiracıların kendisini mağdur ettiğini, yaşamış olduğu sorunlar nedeni ile evini bekar erkek kiracıya vermek istemediğini söyleyerek kendisini savundu. TİHEK tarafından açıklanan kararda ise davaya konu olan dairenin internet üzerinden verilen ilanda "bayana ve aileye uygundur" ibaresi yazdığı belirtilerek "Verilen bu ilanda ev sahibi bekar bayana evini kiralarken sorunun temelinde kişinin medeni hali değil cinsiyeti yer almaktadır. Hem ev sahibi hem de emlak müşaviri tarafından verilen savunmada bekar kadınları aile apartmanına uygun bulmakta, ancak bekar erkeklere karşı bir ön yargısı olduğu görülmektedir.



6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan davranışlar nedeni ile emlakçı her ne kadar ev sahibi tarafından verilen talimatları yerine getirdiğini söylese de emlakçı aslında bu açıklaması ile ayrımcılık talimatı aldığın ve bu talimatı uyguladığını kabul etmektedir.



Bu nedenle hem ayrımcılık yapan ev sahibi E.G. hem de emlak müşaviri Ş.M. 'nin ayrıcımılk yasağını ihlal ettikleri tespit edilmiştir" ifadesi ile emlakçıya 3 bin lira ev sahibine ise 5 bin TL para cezası verildiğini duyurdu.



Emlak365.com