Binasını Bireysel Kentsel Dönüşüm! Finansman Olanakları ve Başvuru İşlemleri

Binasını kentsel dönüşüm kapsamında dönüşümünün yapılmasını isteyenler için izlenecek aşamaları adım adım aktarıyoruz. İlk başvuru aşamasından konutların geri teslimine kadar yapılması gerekenler haberimizde.
Binasını Bireysel Kentsel Dönüşüm! Finansman Olanakları ve Başvuru İşlemleri

Binasını apartmanını kentsel dönüşüm ile yenilemek isteyenler vatandaşlar bireysel başvuruda bulunabilirler. Riskli yapılarda oturduğunu, yaşadığını düşünenler için neler yapılması gerektiğini ve bu sürece nasıl başlanacağını aktarıyoruz. İşte binalarda kentsel dönüşüm.

BİNALARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KAT MALİKLERİNİN İZLEYECEĞİ YOL

Binalarda bireysel kentsel dönüşüm işlemleri için vatandaşların yapmaları gereken ilk işlem binanın yapı sağlamlığı noktasında ki son durumu. Bu kapsamda kat malikleri ilk olarak oturdukları, yaşadıkları binaların risk durumunu öğrenecekler. Bunun için Kat Malikleri binalarının risk tespiti için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yaparlar.

İkinci Aşama

Yetkili kuruluştan alınan "Riskli Yapı Tespit Raporu" ile riskli olduğu belirlenen binalarda kat malikleri tarafınca yıkıp yeniden yapım için 2/3 oy çokluğu ile, bina güçlendirme uygulaması için 4/5 oy çoğunluğu ile karar alınır. Bu kararların alınabilmesi durumunda ise bir diğer aşama başlar.

Müteahhitlerle Sözleşme

Kat malikleri yeniden yapım için yıkım kararı almalarının ardından bir sonraki sürece başlarlar. Bu süreç yıkım kararı verilen binalarda kat malikleri ile bir müteahhit firma arasında inşaat yapım sözleşmesi imzalanmasıdır. Bu kapsamda yapı adına müteahhit firma aracılığı ile Belediye’den yapı ruhsatı alınır.

Eğer binaya yıkım kararı değilde güçlendirme kararı çıkmış ise bir uygulama firması belirlenerek kat malikleri ile güçlendirme uygulama firması arasında sözleşme imzalanır ve uygulama firması aracılığıyla ilgili yerel Belediye’den güçlendirme ruhsatı alınır.

FİNANSMAN OLANAKLARI

Bu aşamaların ardından vatandaşlar, kat malikleri bankalardan kentsel dönüşüm kredisi veya finansmanı kullanabilirler. Bu alanda en kapsamlı finansman olanaklarından birisi de Emlak Katılım Bankası tarafından sağlanır. Emlak Katılım Bankası kat maliklerine kentsel dönüşüm her süreci ayrı ayrı finansman olanakları sunar.

Dört Farklı Finansman Olanağı

* Güçlendirme

* Yerinde Birebir Dönüşüm (Emsal Artışı Olmayan)

* Yerinde Dönüşüm (Emsal Artışı Olan)

* Alansal Dönüşüm

Emlak Katılım Bankası sağlanan desteklere dair resmi sitesinden yaptığı açıklamasında sunulan finansmanlara dair "Emlak Katılım geliştirdiği kentsel dönüşüm finansmanı çözümleri ile kat maliklerinin Kentsel Dönüşüm Finansman ihtiyaçlarının karşılanması ve tarafların hak ve menfaatlerinin korunması amacı ile binanın yeniden inşasının/güçlendirilmesinin güvenle tamamlanması hedeflenmektedir." açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşüm finansmanları için başvuru işlemleri banka şubelerinden yapılır. Detaylı bilgi ve kullanım koşullarına dair ayrıntılar bankanın müşteri hizmetlerinden öğrenilebilinir.