Binlerce Kişi Kredi Kullandı! Kredi Masraf Ücretlerini Nasıl Geri Alınırsınız? İşte Mahkeme Kararı

Bilindiği üzere konut kredisi, araba kredisi veya ihtiyaç kredisi kullanımlarında vatandaşlardan bazı masraf ödemeleri kesiliyor.
Binlerce Kişi Kredi Kullandı! Kredi Masraf Ücretlerini Nasıl Geri Alınırsınız? İşte Mahkeme Kararı

Bilindiği üzere konut kredisi, araba kredisi veya ihtiyaç kredisi kullanımlarında vatandaşlardan bazı masraf ödemeleri kesiliyor. Bu masraflar belli bir tutara kadar çıkmakla beraber vatandaşların bu paraları geri alabileceği durumlar oluşmakta. Bizlerde bu paraların nasıl geri alınabileceğine ilişkin detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Devlet bankalarının ekonomik istikrar programı kapsamında başlattığı kampanyalı konut kredileri vatandaşlar tarafından oldukça büyük ilgi gördü. Yine bu dönemde bazı bankalar sundukları ek avantajlı kampanyalarla vatandaşların ev sahibi olmalarında aracı oldu. Katılım bankalarının da düşük kar payı oranıyla finansman kampanyaları ile dahil oldukları bu süreçte çok sayıda kişi kredi kullanımı yaptı. Bu kredi kampanyaları ile ev alan vatandaşlar önemli tutarlarda masraf ödemeleri yaptılar.



Kredi Kullananların Ödediği Masraflar



* İlk olarak vatandaşlar konut kredisi kullanımlarında ekspertiz ücreti ödemesi yaptılar. Bu masraf tutarı ortalama 850 TL ile 1100 TL arasında değişiyor.



* İkinci masraf ödemesi ise kullanılan kredi oranına göre kredi tahsis tutarı.



* Üçüncü masraf ödemesi de 155 TL ile 350 TL arasında değişen ipotek tesis ücret.



* Son kredi masrafları ise konut sigotası, hayat sigortası gibi sigorta masrafları.



Binlerce Kişi Kredi Kullandı! Kredi Masraf Ücretlerini Nasıl Geri Alınırsınız? İşte Mahkeme Kararı



HANGİ KREDİ MASRAFLARI GERİ ALINABİLİR?



Bankaların kredi kullanımlarında şart koştukları her kredi masrafı geri alınamaz. Örneğin vatandaşlar kredi tahsis ücreti için itirazda bulunamazlar. Bu ödemeler BDDK'nın uyguladığı yönetmelik kapsamında yasal ödemeler olup bankalar müşterilerden talep edilebilir.



Diğer masraf ödemelerinde de doğrudan ödeme için talep edilemez. Bu masraflar için bankaların uyguladıkları prosedürün yasal sınırlar için olması gerekiyor. Bazen bu sınırlar aşılabiliyor. Geri ödemelerde bu durumlarda yapılıyor.



Binlerce Kişi Kredi Kullandı! Kredi Masraf Ücretlerini Nasıl Geri Alınırsınız? İşte Mahkeme Kararı



KREDİ MASRAFLARINI GERİ İADE ALMANIZ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER



Bankaların kredi masraflarının iadesine ilişkin mahkemeden emsal bir karar bulunmakta. Bu emsal karara ilişkin olarak Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin çok önemli bilgilendirmelerde bulundu. Geçmiş dönemde yapılan bu açıklamalarda; vatandaşların kredi masraflarına ilişkin iade alabilecekleri ücretlere ilişkin emsal kararın detayları yer alıyor.



Masrafların İadesine İlişkin O Açıklama



"Bu ücretlerin iadesini alabildiğimiz gibi Kahramanmaraş'ta tüketici mahkemesine başvuran bir vatandaşımız, kredi çekerken bankanın kendisinden kestiği dosya, ekspertiz ve ipotek gibi kredi masraflarına uyguladığı faizi geri aldı. Mahkeme emsal karar vererek, bankanın tüketiciye verilmeyen bir para üzerinden faiz alamayacağına hükmetti. Çünkü tüketici 135 bin lira kredi çektiğinde eline geçen para kesintilerle yani masraflarla 133 bin lira oluyor. Ancak banka faizi 135 bin lira üzerinden alıyor. Aradaki bu miktar ise bankaların belli ücret kalemleridir. Bu yasal bir durum değil"



Binlerce Kişi Kredi Kullandı! Kredi Masraf Ücretlerini Nasıl Geri Alınırsınız? İşte Mahkeme Kararı

KONUT KREDİSİ EKSPERTİZ ÜCRETİ GERİ NASIL ALINIR?



Mahkeme tarafından alınan bu emsal karar ve Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin tarafından yapılan açıklamalar neticesinde; bankaların kredi masrafları için tahsil ettikleri dosya, ekspertiz ve ipotek gibi kredi masraflarına uyguladığı faizin iadesinin mümkün olduğu görülüyor. Burada en önemli husus ise; bankaların ekspertiz ücreti faturası kesmediği ve çok yüksek rakamlar talep ettiği durumlarda iadenin mümkün olması.



İPOTEK TESİS ÜCRETİ GERİ ALINIR MI?



Bankaların konut kredisi kullanımlarında aldıkları ödemelerden bir tanesi de ipotek tesis ücreti.



Vatandaşlar bu masraf için yukarıda da belirttiğimiz gibi 155 TL ile 350 TL arasında bir rakam ödüyorlar. Ancak bu ödemelerin geri alınması mümkün değil. Bu masraf tutaru bankanın yapmış işlemler karşılığında talep edilen bir ücret olduğundan dolayı iadesi olmuyor.



Emlak365.com