Bir Binanın İskanı Yoksa Ne Olur?

Yapı kullandırma belgesi olarak da bilinen iskan belgesi, resmi olarak bina kullanımına onay vermektedir. Ancak bazı yapılarda iskan bulunmamaktadır. Peki, bir binada iskan yoksa ne olur?
Bir Binanın İskanı Yoksa Ne Olur?

İskan belgesi, bir binada oturma izni niteliğinde bir belgedir. İnşaatın tamamlanmasıyla tanımlanan iskan belgeleri, resmi olarak bina kullanımına izin vermektedir. İskan belgesi, yalnızca ruhsatlı yapılara verilmektedir.

İSKAN BELGESİ NEDİR, İSKAN ALINMAZSA NE OLUR?

Belediyeler tarafından verilen yapı kullanım izin belgeleri yani iskan belgeleri, bir binanın ya da yapının kullanımına izin verildiği gösteren belgedir.

İnşaat firması ya da yetkilisi tarafından belediyeye verilen dilekçe ile alınabilmektedir. Başvuru sonrasında inşaatın bitirilmesi ve gerekli prosedürlerin tamamlanmış olması gerekmektedir.

İnşa edilen bölgenin imar planı, yapı ruhsatı ya da eklerine uygun vaziyette yapılmayan projelere iskan belgesi verilmiyor. Bu nedenle iskansız yapılarda gerçekleştirilen satışlar daire olarak değil arsa hissesi olarak yapılıyor. İskansız evler satın alınırken de normal daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor.

İskan belgesi bulunmayan evler için bankalar kredi vermemektedir. Yani iskansız bir evi konut kredisiyle almayı düşünenler sadece nakit ya da farklı birikimleriyle ev satın alabilecekler.

Bunun yanında iskan belgesi olmayan binalara elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi aboneliklerde verilmiyor. Bu aboneliklerin bağlatılabilmesi için binanın iskan belgesinin olması şartı aranıyor.

Bir Binanın İskanı Yoksa Ne Olur?

İSKAN BELGESİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Bina için iskan belgesi alabilmenin ilk yolu inşaatın tamamlanmış olmasıdır. İskan belgeleri, belgenin verildiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde başlamış ve aynı tarihten itibaren 5 sene içerisinde tamamlanmış inşaatlara sağlanıyor.

İskan belgeleri belediyeleri İmar Müdürlüğü'nden alınmaktadır. Bu belgeyi temin edebilmek için gerekli bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar şu şekilde sıralanır:

- Tapu kaydı

- Yapının adres ve ada-parsel bilgileri

- Bağımsız bölümlerin türleri

- Arsa payları

- Metrekare ölçüleri

- Mal sahiplerini bilgileri

- Bağımsız bölümlerin sınıfları

Bu belgeleri temin ettikten sonra ilgili yerlere başvuru yaptığınızda iskan belgesi alabilirsiniz.