Boşanma Durumunda Kiralık Evde Hangi Eş Oturmaya Devam Eder?
Boşanma durumunda ortak konutlarda nasıl hareket edileceği büyük bir merak konusu oluyor. Boşanma kararı alan eşler ortak olarak yaşadıkları evin durumunun ne olacağı üzerine de tartışmalar yaşayabiliyorlar. Hem kadın hem de erkek mevcut düzeninin devam etmesini isteyebiliyorlar. Amcak bu konuda mahkeme ne şekilde kararlar alabilir? Kiralık evde oturuluyorsa boşanma durumunda bu evde kim kalabilir?
BOŞANMA DURUMUNDA AİLE KONUTUNUN DURUMU
Eşlerin boşanma kararının ardından aile konutu üzerinde tarafların hak idda etmeleri başlayabiliyor. Burada mahkeme tarafından süreç geçici tedbir kararı ile start alıyor. Mahkeme hakimi gerek görmesi durumunda geçici bir karar alarak boşanmanın gerçekleşeceği zamana kadar ailo konutu olarak belirtilen evden yalnızca bir eşin yararlanmasına hükmedebilir. Bu karar verilirken eşlerin ekonomik durumlarına, varsa çocukların velayetinin kimde olacağına, eşlerin sosyal yaşamına göre karar verebiliyor.
Boşanma durumunda aile konutundan kimin yararlanacağına dair karar verilirken evin kiralık olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. Ev kiralık olsa dahi mağdur eşe tahsis edilebilir. Mağdur eş kirayı ödeyecek ekonomik duruma sahip değilse bu evin kirasının diğer eş tarafından ödenmeye devam etmesine dair de kararlar mahkemelerce sıklıkla verilebilmektedir.
BOŞANMA SONRASI KİRA SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Boşanma gerçekleştirldikten sonra eşlerden birisi yaşanılan kiralık evden ayrılmaktadırlar. Diğer eş ise kiralık evde yaşamaya devam edebilmektedirler. Bu durumda eğer kira sözleşmesi evden ayrılan eşin ismine yapılmışsa ne olur? Öncelikle mahkeme bu eşin kira sözleşmesini feshetmesine izin vermiyor. Ancak ortada bir karışıklık yaşanmaması ve ek mağduriyetlerin çıkmaması için kira sözleşmesinin aynı şartlarde evden yararlanan eş adına değiştirilmesine dair imkan verilebiliyor. Bu şekilde herhangi bir mağduriyet yaşanmasının da önüne geçiliyor.