Bu 19 İlçede 2000 Yılından Önce Yapılan Binalarda Oturanlara Kritik Uyarı Geldi! İstanbul'da Altından Fay Hattı Geçen İlçeler Hangileri?

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremin ardından gözler her an büyük bir depremin vurma riski bulunan İstanbul'a çevrildi. Türkiye'nin gözbebeği İstanbul'da altından fay hattı geçen ve olası bir depremde ne yazık ki büyük bir hasar oluşmasına kesin gözü ile bakılan ilçeler için kritik uyarı geldi. Bu 19 ilçede oturan, oturduğu evi 2000 yılı ve öncesinde yapılanlar için dikkat edilmesi gerekenler neler, deprem riski sorgulama nasıl yapılır, bina deprem testi nedir, oturduğum ev sağlam mı, depr
Bu 19 İlçede 2000 Yılından Önce Yapılan Binalarda Oturanlara Kritik Uyarı Geldi! İstanbul'da Altından Fay Hattı Geçen İlçeler Hangileri?

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremin ardından gözler her an büyük bir depremin vurma riski bulunan İstanbul'a çevrildi. Türkiye'nin gözbebeği İstanbul'da altından fay hattı geçen ve olası bir depremde ne yazık ki büyük bir hasar oluşmasına kesin gözü ile bakılan ilçeler için kritik uyarı geldi. Bu 19 ilçede oturan, oturduğu evi 2000 yılı ve öncesinde yapılanlar için dikkat edilmesi gerekenler neler, deprem riski sorgulama nasıl yapılır, bina deprem testi nedir, oturduğum ev sağlam mı, depreme dayanır mı, riskli yapı raporu nereden, nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yurt genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızı ile devam ederken bir yandan da deprem riski yüksek olan illere yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bunlardan biri de Türkiye'nin göz bebeği olan İstanbul olarak öne çıkıyor.



Beklenen Marmara Depremi ile önlem alınmadığı takdirde büyük bir hasar oluşmasına neden olmasına kesin gözü ile bakılırken altından fay hattı geçen ve en yüksek riske sahip olan ilçeler belli oldu.



İSTANBUL'DA ALTINDAN FAY HATTI GEÇEN DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLÇELER HANGİLERİ?



İstanbul'da fay hatlarına en yakın olan ilçeler Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olmak üzere belirlendi. Açıklanan listeye göre olası bir depremde İstanbul'da en çok hasar alacak olan ilçeler Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih olarak sıralandı.



İstanbul Anadolu yakası ilçeleri arasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak sıralandı. Bu ilçelerde özellikle de deprem yönetmeliği kapsamında yapılan konutlar yeteri kadar denetlenmediği için 2000 senesinden önce yapılan tüm binalarda oturanlar için riskli yapı raporu alınması gerekiyor. Özellikle de binalarında çatlak olan, temeli su alan, rutubet ve nem olan binalarda riskli yapı tespit raporu analizi yapılması isteniyor.



Bu 19 İlçede 2000 Yılından Önce Yapılan Binalarda Oturanlara Kritik Uyarı Geldi! İstanbul'da Altından Fay Hattı Geçen İlçeler Hangileri?



RİSKLİ YAPI TESPİT RAPORU NASIL ALINIR, OTURDUĞUM EV DEPREME DAYANIKLI MI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli yapı analizleri yapılırken yine bakanlığın yetki vermiş olduğu lisanslı değerlendirme şirketleri de kat maliklerinin başvuruları ile riskli yapı tespit raporu hazırlayabilmektedir. Söz konusu rapor sadece tek bir kat malikinin bile başvurusu ile verilebilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak izinlerinin alınmasına gerek yoktur. Risli yapı raporu verilen binada diğer kat maliklerinin itiraz hakkı da bulunmaktadır.



RİSKLİ YAPI RAPORUNA İTİRAZ NASIL YAPILIR?



Söz konusu itiraz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılmakta olup başvuru sonrasında yapılacak olan ikinci riskli yapı analizinde de binanın riskli çıkması halinde kesin yıkım kararı çıkarılır.



Emlak365.com