Bursa Uludağ Üniversitesi Kampüsü İçin 6 Milyar TL'lik Arazi Davası
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından birisi olarak uzun yıllardır Türk eğitimine büyük katkı sunarken son dönemlerde Ar-Ge ve inovasyon alt yapısını güçlendirerek dikkatleri çekiyor. Ancak Uludağ Üniversitesi çok farklı bir sorun yaşamaya başladı. Yıllar önce kamulaştırılan ve kamulaştırılma bedeli ödenen üniversitesi arazisi bugün davalık oldu.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KAMPÜS ARAZİSİ NEDENİYLE DAVALIK OLDU!
Davalara konu olan gelişme 1970'li yıllara kadar uzanıyor. Uludağ Üniversitesi'nin kampüsü nün bulunduğu alan o dönem kamulaştırıldı ve araziler için de kamulaştırılma bedelleri ödendi. Ancak ilgili araziler için bugün yeni davalar açılmaya başlandı. 15 Bin metrekarelik alanı bulunan üniversitenin üçte birini kapsayan arazinin bugünkü değerinin ise yaklaşık olarak 6 Milyar TL'yi bulduğu ifade ediliyor.
6 MİLYAR TL'LİK ARAZİ DAVASI!
Yaşanan sorunu gündeme getiren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Biz 6 Milyar TL'lik bir arazi sorunu yaşıyoruz. Kampüsleri olan diğer üniversiteler de, belediyeler de benzer sorunlar yaşayacaklardır. Devletimiz bu konuda gereken adımları atmalıdır. Kurumsal yapılar arazi davaları ile büyük bir enerji kaybetmektedirler.” dedi.
Arazi davalarına ilişkin detay veren Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Uludağ Üniversitesi'nin temelleri 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından Bursa Tıp Fakültesi'nin kurulmasıyla atıldı. Üniversite kampüsü için Görükle'den başlayarak Yolçatı, Ürünlü ve Özlüce gibi yerleşim birimlerinde kamulaştırma yapıldı. Yapılan bu kamulaştırmaların bedelleri de ödendi. Ancak o dönemde az sayıda hak sahibine ulaşılamamış. Onlarda 1990'lı yıllardan itibaren dava açmaya başladılar. Anayasa Mahkemesi ise yerel mahkemelerin red kararını bozdu. Konu tekrar yerel mahkemelere geldi. Ardından ise Yargıtay'a iletildi. Yargıtay da bu konuda kanun çıkarılmasını istedi. Bu süreç yaşanırken davalar da durduruldu.” ifadelerini kullandı.
KAMPÜS ARAZİSİNİN 3'TE 1'İ KAYBEDİLEBİLİR!
Bir avukatın girişimi ile sürecin yeniden başladığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “2015 yılında bir avukat AİHM'e giderek süreci yeniden başlattı. Aleyhte çıkan karar ile davalar yeniden açıldı. Bizim de üniversite olarak kanun çıkartmaya kudretimiz yetmedi. Bu davalar halen açılmaya devam ediliyor. Benim korkum kampüsün 3'te bir alını ile alakalı. Bu da yaklaşık 6 Milyar TL'yi buluyor. Biz süreci takip ediyoruz ama o döneme dair kayıt, belge ve dekontların bir kısmı yok. Muhtemelen 3'te 2'sini bu nedenle kaybedeceğiz. Ancak 3'te 1'lik alan da çok büyük bir maliyet demek.” şeklinde konuştu.
Emlak365.com