Cam Balkon ve Demir Parmaklık İçin Açıklama Geldi! Yasal Mı, Yaptırmak İçin İzin Gerekir Mi, Yasak Mı?

Apartmanlarda ve çok katlı binalarda oturan komşular arasında yaşanan en büyük sorunlardan biri de güvenlik amacı ile pencerelere demir parmaklık ve cam balkon yaptırmak olarak öne çıkmaktadır.
Cam Balkon ve Demir Parmaklık İçin Açıklama Geldi! Yasal Mı, Yaptırmak İçin İzin Gerekir Mi, Yasak Mı?

Apartmanlarda ve çok katlı binalarda oturan komşular arasında yaşanan en büyük sorunlardan biri de güvenlik amacı ile pencerelere demir parmaklık ve cam balkon yaptırmak olarak öne çıkmaktadır. Cam balkonlar binanın dış görünüşünü bozduğu gerekçesi ile şikayet konusu olurken balkona demir parmaklık ve pencerelere demir taktırmak ise güvenlik endişesi ile şikayet edilmektedir. Peki, balkona demir parmaklık yasal mı, cam balkon için izin gerekir mi, cam balkon yasak mı, eve demir yaptırmak için komşuların izni gerekir mi? Soruların yanıtları haberimizde...

Artan nüfus ve şehirleşme ile çok katlı binalarda yaşam her geçen gün biraz daha artarken komşuluk ilişkileri arasında da çok sayıda anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.



Şehirlerde son dönemde artan hırsızlık olayları sonrasında insanlar kendi güvenliklerini sağlamak adına pencerelerine demir parmaklık ve balkona demir parmaklık yaptırmayı tercih ederken yapılan parmaklıklar üst komşuların güvenliği nedeniyle tartışma konusu yaratıyor.



Yine aynı şekilde cam balkonlarda binalardaki dış görüntüde ahnegi bozması, bazılarının yaptırıp bazılarının yaptırmaması nedeni ile kötü bir görüntü oluşturması nedeniyle şikayet konusu olabilyor. Peki, hem cam balkon hem de demir parmaklık konusunda kurallar neler?



Cam Balkon ve Demir Parmaklık İçin Açıklama Geldi! Yasal Mı, Yaptırmak İçin İzin Gerekir Mi, Yasak Mı?



CAM BALKON YAPTIRMAK YASAL MI, CAM BALKON YAPTIRIRKEN BİNADAN / APARTMANDAN İZİN ALMAK GEREKİR Mİ?



Son dönemde yeni yapılan konut projelerinde nerede ise standart hale gelen cam balkon kullanım kolaylığı, balkonun daha uzun süre temiz kalmasını sağlaması, kışın balkonunun kullanımının devam etmesini sağlaması, ekstra kapalı bir depolama alanı sunması gibi çok sayıda artısı nedeniyle tercih edilmektedir.



Ancak sonradan yapılan cam balkonlar özellikle de binanın ön cephesinde oturan kişilerin dairelerinin görüntüyü bozması nedeniyle tartışma ve şikayet konusu oluşturabilmektedir. Bazı binalarda sorunun çözümü için tüm ön cephe dairelerin yaptırması halinde onay verilmekte olup bazı binalarda ise yasaklama ya da sınırlama olmaksızın isteyen kişilerin yaptırmasına izin verilmektedir.



Yasal olarak incelendiğinde ise toplu olarak yapılmayan ve kişinin kendi isteğiyle yaptıracağı cam balkonlar için tüm kat maliklerinin 5'te dördünün izin olması halinde yaptırılabiiyor. Yani binada 5 daire bulunuyorsa en az 4 dairenin bu balkon tadilatına izin vermesi gerekiyor.



Cam Balkon ve Demir Parmaklık İçin Açıklama Geldi! Yasal Mı, Yaptırmak İçin İzin Gerekir Mi, Yasak Mı?



BALKONA DEMİR PARMAKLIK YAPTIRMAK, PENCEREYE DEMİR TAKTIRMAK YASAK MI, İZİN ALMAK ŞART MI?



Özellikle de son yıllarda hırsızlık olaylarının artması üzerine pek çok kişi evine demir parmaklık yaptırmayı tercih ediyor. Giriş katlarda ya da birinci katta oturan kişiler kendilerini daha güvende hissetmek için demir parmaklık yaptırırırken konu hakkında uygulanan iki ana kural bulunuyor.



Birincisi sizin yaptırmış olduğunuz demir parmaklığın komşunuzun güvenliğini riske atmaması, ikincisi ise binanın genel yapısı ve dış görüntüsünü bozmamasıdır. Bu iki kurala uyması halinde demir parmaklık takılmasına izin verilmektedir.



DEMİR PARMAKLIK VE CAM BALKON YAPTIRANLAR DİKKAT! KOMŞUNUZ ŞİKAYET EDERSE YIKILABİLİR



Bu kurallara uyulmaksızın yapılan cam balkon ve demir parmaklıklar komşuların şikayet edilmesi halinde sökülürken bu nedenle yapım aşamasında mutlaka kurallara uyulması gerekiyor.



Emlak365.com