Cevher Fiyatlarında Yaşanan Yükseliş Demir Fiyatlarını Destekledi! İnşaat Demiri ile 1 Ton Demir Fiyatı Kaç TL Oldu?

Spot demir fiyatları yükselişini sürdürürken özellikle de Çin'den gelen haberler yukarı yönlü hareketlilikte etkili oldu. Uluslararası piyasada cevher fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlilik iç piyasada demirin tonu için yükselişi tetikledi. Peki, demir fiyatları bugün ne kadar, demirin tonu kaç TL, inşaat demiri fiyatları kg ne kadar, hurda fiyatı ne olur?
Cevher Fiyatlarında Yaşanan Yükseliş Demir Fiyatlarını Destekledi! İnşaat Demiri ile 1 Ton Demir Fiyatı Kaç TL Oldu?

İnşaat sektöründe büyük bir kriz haline gelmeye devam eden demir fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. Özellikle de devam eden konut projeleri ve kamu müteahhitlerinin büyük sıkıntıla yaşamasına neden olan yüksek fiyatlar sonrasında fiyat farkı kararnamesi beklentisi ortaya çıkmıştı.

Sürekli olarak yukarı yönlü hareket eden demir fiyatları daha önce düşük fiyatlar üzerinden hesaplama yaparak iş alan ve sözleşme imzalayan kamu müteahhitlerini iflas noktasına taşırken konut fiyatlarına da zam beklentisi oluşturdu.

DEMİR FİYATLARI BUGÜN NE KADAR, İNŞAAT DEMİRİ KAÇ TL?

İnşaat sektöründe büyük dalgalanma yaşanmasına neden olan demir fiyatları yükselişini bugünde sürdürdü. Demir fiyatları dolar kurunda yaşanan artışa bağlı olarak yükselirken İÇDAŞ A.Ş. 17 Mayıs 2021 tarihli demir fiyatlarını ilan etti. Ne yazık ki dolar kurunda yaşanan yükseliş nedeni ile demir fiyatlarında yükseldi.

İnşaat demiri satış fiyatı 10 dolar zamlanırken 740 dolar olarak ilan edildi. İstanbul'da demir fiyatları 12-32mm demir fiyatı için 7 bin 380 Lira, 10mm inşaat demiri iin 7 bin 420 Lira ve 8mm inşaat demiri için ise 7 bin 460 Lira olarak ilan edildi.

DEMİR FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR, KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI KARARNAMESİ ÇIKAR MI?

Demir fiyatlarında yaşanan yükselişin ana nedeni Çin'de yaşanan sert yukarı yönlü hareketlilik olarak gösterilirken Türkiye'de üretim yapan fabrikaların yoğun ihracat bağlantı haberleri de peş peşe geldi. İnşaat demiri fiyatları hız kesmeden yükselişini sürdürürken Çin'de inşaat demiri fiyatlarının 960 dolar sınırını aşarak bin dolar seviyesine dayanması piyasaları olumsuz etkiledi. Cevher fiyatlarında hafif gerileme yaşansa da yine de güçlü duruşun korunması demir fiyatlarını destekledi. Müteahhitler fiyat farkı kararnamesinin artık zorunlu hale geldiğini belirtirken hükümetten konu hakkında halen yapılmış bir açıklama bulunmuyor.