Çevre Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesine Ne Zaman Başlanacağını Açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kanal İstanbul projesinin yapımına ne zaman başlayacağını açıklayan Bakan Murat Kurum projede gelinen son aşamaya dair son dakika gelişmelerini duyurdu.
Çevre Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesine Ne Zaman Başlanacağını Açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin yoğun bir şekilde tartıştığı Kanal İstanbul projesi hakkında açıklama yaptı. Projeye dair sürecin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği şekilde devam ettiğini söyleyen Bakan Kurum kısa süre içerisinde önemli müjdelerin verileceğini belirtti.

ÇEVRE DUYARLILIĞI İLE PROJE OLUŞTURULDU

Kanal İstanbul projesine çevre duyarlılığı odaklı olarak yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Bakam Murat Kurum, “Kanal İstanbul projesi için ÖED raporu 200 bilim adamının katılımı ile hazırlanmıştır. Projenin yapılacağı alandaki doğal kaynakları, tarihi ve kültürel değerleri, ekolojik yaşamı koruyacak şekilde hareket ediliyor. Bu yönde tüm tedbirler göz önünde bulundurularak hareket edilecek.” dedi.

Kanal İstanbul projesi için süreci aksamaya meydan vermeden sürdürdüklerini söyleyen Bakan Murat Kurum, “100 bin ölçekli çevre düzeni planıi 5 bin ve bin ölçekli uygulama imar planları hazırlandı. Bunlar aynı zamanda askıya çıkarıldı. Yapılan itirazların yüzde 80'ine yakınını karşılamaya çalışıyoruz. Süreçte bir aksamaya meydana vermeyecek şekilde ilerlemeye gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÖRNEK BİR ŞEHİRCİLİK PROJESİ OLACAK

İstanbul'a ve Türkiye'ye katma değer sağlayacak bir proje olduğunun altını çizen Bakan Murat Kurum, “Kanal İstanbul projesi tamamlandığında örnek bir şehircilik projesinin ortaya konulduğunu bugün eleştirenler dahi net bir şekilde görecekler. Bu proje ile boğazımızı korurken İstanbul'un da katma değerini arttıracağız. Her türlü detayı düşünüyoruz. Çevresel etki, kültürel yaşam, yabani yaşam, su kaynakları, deprem ekisi gibi tüm detaylar bilim adamlarınca incelenerek projeye yön veriyoruz.” şeklinde konuştu.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN YAPIMINA NE ZAMAN BAŞLANACAK?

Kanal İstanbul'un başlama tarihi ile alaklı olarak da konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İnşaal bu yaz aylarında Kanal İstanbul projesinin temellerini atmış olacağız. Biz vatandaşımıza bugüne kadar ne söz vermiş isek bunların tamamını tuttuk. Kanal İstanbul sözümüzü de yerine getireceğiz. Bu şekilde İstanbul'da rezerv alanlarıyla dönüşüme katkı sağlayacaki toplanma alanları ile eksiklikleri giderecek, AR-GE ve üniversitealanlarıyla bilime katkı sunacak bir porjeyi yapmış olacağız.” açıklamasını yaptı.

6 YILDA TAMAMLANACAK

Projede yapılacak olan köprüler hakkında da konuşan Bakan Murat Kurumü “Yaz aylarında Ulaştırma Bakanlığı'mız proje dahilinde bulunan köprülerin ilkinin temelini atacak. Onun ihale süreci tamamlandı ve yapım süreci başlayacak. Doğal yaşamın bozulmaması adına ekolojik köprüler de yapılacak. Yaşamın sürekliliği için bu öprüleri yapmak şart. Bu da Kanal İstanbul'un bir parçasıdır. 6 yıl içerisinde de bu projeyi tamamlama planımız var.” dedi.