Danıştay Ümraniye Elmalıkent Mahallesi'ni Riskli Alan İlan Eden Cumhurbaşkanı Kararı'nı İptal Etti İddiası

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Danıştay'ın 2020 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesi Elmalıkent Mahallesi'nde 62.503 metrekarelik alanı riskli alan ilan eden Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı iptal ettiğini söyledi.
Danıştay Ümraniye Elmalıkent Mahallesi'ni Riskli Alan İlan Eden Cumhurbaşkanı Kararı'nı İptal Etti İddiası

CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'un Ümraniye ilçesi Almalıkent Mahallesi'nin bir kısmının riskli alan ilan edilmesine dair Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın Danıştay tarafından iptal edildiğini duyurdu.

2020'DE RİSKLİ ALAN İLAN EDİLMİŞTİ

3 Kasım 2020 tarihli ve 3164 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan karara göre İstanbul'un Ümraniye ilçesinde Elmalıkent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 62.503 metrekarelik alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesi gereği riskli alan ilan edilmişti.

DANIŞTAY İPTAL KARARI VERDİ İDDİASI

Ümraniye Elmalıkent Mahallesi'nde ilan edilen riskli alan konusu bir süre önce hem CHP hem de mahalleli vatandaşlar riskli alan ilan edilen kısmın içerisinde yeşil alan olduğu gerekçesiyle itirazda bulunmuştular. Danıştay'ın bu itiraz ile alakalı olarak karar verdiği ve bu Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı iptal ettiği iddia edildi.

Konuya dair CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bir açıklama yaparak, “Yanlış hesap yargıdan döndü. Danıştay, Elmalıkent Mahallesi'nde bulunan ve büyük bir kısmı yeşil alan olan alanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile riskli alan ilan edilmesine dair kararı iptal etti. Hak yerini bulmuş oldu. Hukuk doğru bir kararın altına imza attı.” dedi.

Danıştay tarafından İstanbul ili Ümraniye ilçesi Elmalıkent Mahallesi'ndeki riskli alan ilanına dair iptal kararına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Bu kararın doğru olması durumunda uzun bir süredir ilk defa bir Cumhurbaşkanlığı Kararı Danıştay tarafından iptal edilmiş olacak.

Riskli alan ilan edilmesinin yargıdan dönmesi mahalleli vatandaşları da memnun etti. Ancak gerekli düzenlemeler yapılıp yeşil alan riskli alan içerisinden çıkarıldıktan sonra yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile riskli alan ilanı yapılabileceği bildirildi. Bu durumda yeşil alan harici diğer alanlar yeniden riskli alan ilan edilmiş olacak.