Devlet Kurumlarının İhaleli Arsa Satışlarına Başvurular Nereden, Nasıl Yapılır?

Devlet kurumları kendilerine ait olan arsaları zaman zaman yayımladıkları ihale ilanları ile satıyorlar.
Devlet Kurumlarının İhaleli Arsa Satışlarına Başvurular Nereden, Nasıl Yapılır?

Devlet kurumları kendilerine ait olan arsaları zaman zaman yayımladıkları ihale ilanları ile satıyorlar. Tüm vatandaşların katılma hakkı olduğu bu ihale ilanları ile uygun koşullarda arsa yatırımı yapmak mümkün oluyor. Peki bu arsa satışlarına başvurular nereden ve nasıl yapılır?

2020 yılında kamu kurumlarının satılık ve kiralık gayrimenkul ilanlarına daha sık rastlanır oldu. Çok sayıda kamu kurumu farklı platformlar aracılığıyla ilan ettikleri satış duyuruları ile çeşitli tiplerde gayrimenkul satışı gerçekleştiriyorlar. Birkaç aşamadan oluşan bu satış işlemlerine ilişkin süreci aşama aşama aktarıyoruz.



KAMU KURUMLARININ ARSA SATIŞ İLANLARI



Kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkul satışlarına başvuru yapmak isteyen vatandaşların ilanın kamuoyuna duyurulmasından, tapu devir teslim işlemlerine kadar olan tüm aşamalarda izleyecekleri işlemler sıralaması şu şekilde;



1-) İlana Ulaşmak ve Detayları Öğrenmek



Vatandaşlar öncelikle yayımlanan ilanlara ulaşmak zorundalar. Bunun için ilan.gov.tr adresini inceleyebilirler. Burada kamu kurumlarının yayımladığı ilanların birçoğu günlük olarak yayımlanıyor. Ayrıca satışlara ilişkin genel bilgiler veriliyor.



2-) Satış Şartnamesine Ulaşmak



İlan için yayımlanan duyurulara ulaşan vatandaşlar daha sonra ihale başvurusunda gerekli olan koşullar, ihale muhammen bedeli, geçici teminat bedeli gibi bilgilere ulaşmak için satış şartnamesine ulaşmak zorundalar. Bu satış şartnamesi satış duyurusunu yayımlayan kurumun emlak yada ihale birimlerinden ulaşılır. İlan için yayımlanan duyuruda satış şartnamesi için açık adres verilir.



3- ) İhale Başvurusu



Satış şartnamesine ulaşan vatandaşlar daha sonra ihale başvuruları için ilk adımı atarlar. Şartnamede yer alan başvuru koşullarını sağlayanlar kurumun bildirdiği tarihler arasında satılık olan gayrimenkul için belirlenen muhammen üzerinden geçici teminat yatırırlar. Şartnamede yer alan evraklar ve geçici teminat bedeli ile başvurular yapılır. Başvurular ilanı yayımlayan kurumun açıkladığı adrese yapılıur. Örneğin belediyelerde emlak müdürlükleri üzerinden başvurular yapılır.



4-) İhaleyi Kazananlar için Tapu Devir Teslim İşlemleri



İhaleye dahil olan ve en yüksek teklifle kazanan vatandaşlar kurum ile satış aşamasının son işlemlerini tamamlarlar. Bu süreç kurum tarafından yönetilir.



Emlak365.com