Devredilen Tapu Nasıl İptal Edilir?

Bir taşınmazın tapusunun devrinin gerçekleşmesi durumunda bazen iptal edilmesi istenebilmektedir. Peki devredilmiş bir tapu nasıl iptal edilir?
Devredilen Tapu Nasıl İptal Edilir?

Türkiye'de gayrimenkullerin devredilmesine ilişkin ana kayıtlar tapu üzerinden yapılmaktadır. Bir gayrimenkul tapu üzerinden fevredilmektedir. Ancak bu devirler her zaman sorunsuz olmayabiliyor. Örneğin mal kaçırmak için taşınmazların tapuları devredilebiliyor. Bunun gibi çeşitli nedenlerler de tapu devr yapılabiliyor. Hatta 65 yaş üstü vatandaşların kanuna uygun bir şekilde yaptıkları tapu devirleri de mirasçıları tarafından iptal edilmek istenebiliyor. Peki bir tapu nasıl iptal edilir?

TAPU NASIL İPTAL EDİLİR?

Devredilmiş bir tapunun iptal edilmek istenmesi sık sık karşılaşılan bir hukuki süreçtir. Bir tapunun iptalinin sağlanabilmesi için tapu iptal ve tescil davası açılmalıdır. Bu davalar gayrimenkulün bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden açılabilir. Ancak tapu iptal ve tescil davasının açılabilmesi için makul bir gerekçe bulunmalıdır. Bu gerekçe üzerinden başlayan mahkemeler olayın doğruluğuna, bilirkişi raporuna ve diğer ayrıntılara göre bir karar verir.

Tapu iptal davasında mahkeme heyeti bir bilirkişi ataması yapabilir. Bu bilirkişi tapunun iptaline dair uzman değerlendirmesi yapar. Mahkeme davacının iddialarına ilişkin delil toplamasında bulunabilir. Bu rürecin yürütülmesi ve tüm aşamaların denetimi mahkemeler tarafından yapılır.

Mahkemeler elde edilen deliller, bilirkişi raporları ve diğer etkenleri değerlendirerek davacının iddialarına dair bir hükme varırlar. Tapu iptal ve tescil davası neticesine göre daha önce devredilmiş bir tapunun mülkiyeti değişebilir. Mahkeme tapu iptali kararı verirse tapular üzerinde yeniden düzenleme yapılır ve yapılan son değişiklik iptal edilerek eski haline dönüşü gerçekleşir.

Tapu iptal ve tescil davası çoğunlukla 65 yaş üzeri vatandaşlarca yapılan tapu devirlerinden dolayı açılmaktadır. Bu vatandaşların kurallara uygun bir şekilde yapacakları devir işlemlerine genellikle şüpheyle bakılmaktadır. Bundan dolayı mahkemeler bu işlemlere özen göstermektedirler.