Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

İnşaat kavramı insanlık tarihi kadar eskidir. Bu nedenle tarihin çeşitli dönemlerinden günümüze kadar alan çeşitli yapılar bulunmaktadır. Özellikle zor koşullarda, zor arazilere inşa edilmiş yapılar halen daha hayranlıkla izlenmektedir. İşte dünya genelinde inşa edildikleri yer açısında görenleri şaşkına çeviren 12 yapı...
Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

Zor koşullarda inşaat yapmak yalnzca modern insana özgü bir nitelik olarak bilinir. Oysa tarihin çeşitli evrelerinde insanlar bugün bile akla hayale sığmayacak arazilere çeşitli yapılar inşa etmişlerdir. Bugün bu yapılar genellikle bir turizm destinasyonu haline gelirken neredeyse her ülkenin en çok bilenen yapılarından birisi olmuşlardır. İşte insanlık tarihinin hayrete düşeren 12 yapısı...

VERNAZZA KÖYÜ

Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

İtalya'nın Cinque Terre kıyısındadır. Bir uçuruma inşa edilmesiyle oldukça ilgi çekici bir görüntüye sahip olmuştur. Evler karmaşık bir tarzda inşa edilmiştir. Zamanında İtalyan donanmasının korsanlardan korunduğu bir lokasyon olduğu bilinir. Şimdilerde ise şirin bir balıkçı köyü olan Vernazza'ya halen daha otomobil ile giriş yasaklanmıştı.

MANAROLA KASABASI

İtalya'da bu tür yerleşim yerleri ve yapılan görmek oldukça olağandır. Manarola kasabası da bir uçurumun kenarına kurulmuştur. Bugünlerde bir turizm merkezi haline gelen bu kasaba evlerin rengarenk görüntüsü ile ilgi çekmektedir. Akşamları ışık düzeni ile adeta bir Ortaçağ havası verilen Manarola Kasabası, Sciacchetra şarabı ile dünyaca ünlenmiştir.

NUGGET POİNT DENİZ FENERİ

Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

Yeni Zelanda'nın günay adasında yer almaktadır. Nugget Point Deniz Feneri'nin inşaatı hiç de kolay olmamıştır. 1870 yılında başlayan inşaat çalışmaları ancak 1.874 yılında tamamlanabilmiştir. Bugün ziyarete açık olan Nugget Point Deniz Feneri'ne ulaşım hala daha çok kolay değildir. Bu deniz fenerini ziyaret etmek isteyenlerin eğimli ve dar bir patikadan geçmeleri gerekmektedir.

GAZTELUGATXEKO DONİENE

İspanya'nın Biscay Körfezi'ndeki Gaztelugatxeko Doniene kasabasında bulunmaktadır. Kayalıklar üzerinde inşa edilmiş bir bina olarak dikkatleri çekmektedir. Ancak burayı ilginç yapan bu binanın tarihinin 10. yüzyıla kadar dayanması ve ana kadar ile kayalık bağlantısının inşa edilen köprü ile sağlanmış olmasıdır.

CASTELLFOLLİT DE LA ROCA

Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

İspanya'dan akıllara şaşkınlık veren bir diğer yapı ülkenin kuzey doğusunda bulunan ve bir Orta Çağ köyü olan Castellfollit de la Roca'dır. Bu köy bazalt bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir. Deniz seviyesinden 50 metrelik bir yüksekliği bulunmaktadır. Köydeki tüm evler tıpkı inşa edildikleri arazide oldupu gibi bazalttan yapılmıştır.

KATSKHİ SÜTUNU

Dünyada İnşa Edildikleri Yerlerle Hayrete Düşüren 12 Akıl Almaz Yapı!

Türkiye'nin komşularından olan Gürcistan'da bulunan Katskhi Sütunu oldukça ilginç bir yapıda inşa edilmiştir. 40 metrelik bir yükseklikte bulunan kiliseye yerel halk yüzyıllar boyunca yalnızca uzaktan bakmakla yetindiler. 1944 yılına gelindiğinde ise dağcı Alexander Japaridze önderliğinde bir grup sütuna tırmanarak kilisedeki kalıntıları inceleme imkanı buldular. Bugünlerde de yalnızca izin alabilmiş kişilerin kiliseye tırmanmalarına onay veriliyor.

KUTSAL ÜÇLÜ MANASTIRI

Yunanistan'ın Meteora bölgesinde yer almaktadır. Kutsal Üçlü Manastırı 1392 yılında inşa edilmiştir. 140 basamak tırmanılarak çıkılan yapıda bugüne kadar çok sayıda film çevrilmiştir.

BONİFACİO KASABASI

Bonifacio Kasabası, Fransa'nın Corsika adasında yer almaktadır. Kireç taşından oldukça zengin bir uçurumun kenarında inşa edilmiştir. Kasabada yapılan evler de kireç taşına yakın dış cepheye sahiptir. Başka bir renge ise izin verilmemektedir.

ASILI TAPINAK

Çin'in Shanxi Eyaletinde yer alan Heng Dağı'nda bulunan tarihi yapı Asılı Tapınak 491 yılında inşa edilmiştir. Bir uçurumun kenarında inşa edilen tapınağın nasıl yapıldığına dair bilgi yoktur. Ancak Çin devleti tarafından koruma alınmış bir tarihi yapı olduğu bilinmektedir.

POPA TAUNG KALAT TAPINAĞI

Myanmar'DAKİ Popa Dağı'nın tepesinde inşa edilmiş bir tapınaktır. Hem mimarisi hem de bulunduğu lokasyon açısından büyük bir ilgi görmektedir. Popa Taung Kalat Tapınağı'nı görmek isteyenlerin 777 basamaklık merdiveni çıkmayı ve vahşi maymunlarla mücadele etmeyi göze almalıdırlar.

SAİNT-MİCHEL D'AİGUİLHE ŞAPELİ

Saint-Michel D'Aiguilhe Şapeli Güney Fransa'dadır. Yaklaşık olarak 86 metrelik bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. 1000 yıldan daha eski bir yapı olduğu tahmin edilmektedir. Saint-Michel D'Aiguilhe Şapeli'nin inşa edildiği tepenin volkanik faaliyetler sonucu oluştuğu bilinmektedir. Şapele çıkmak isteyenlerin 268 basamaklı merdiven engelini aşmaları gerekmektedir.

SÜMELA MANASTIRI

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde bulunmaktadır. Kara tepesinin 1.150 metre yüksekliğine inşa edilmiştir. Ayrıca Meryen Ana Manastırı olarak da bilinmektedir. İnşaatının güç şartlardan yapıldığı tahmin edilse de nasıl inşa edildiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.