Dünyada Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı Ülke Olan Türkiye'de Kamu Bankaları Yeniden 0,64 Faizle Konut Kredisi Verecekler Mi?

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından 2021 yılının ilk çeyreğinde dünyada konut fiyatları değişimlerine dair bir araştırma yapıldı. Ünlü gayrimenkul şirketinin araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. Peki emlak sektöründe katkı veren 0,64 faizli konut kredisi kampanyaları yine düzenlenecek mi?
Dünyada Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı Ülke Olan Türkiye'de Kamu Bankaları Yeniden 0,64 Faizle Konut Kredisi Verecekler Mi?

Türkiye emlak sektörü tüm dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından dünya genelinde konut fiyatlarına dair bir araştırma yapılarak sonuçları kamuoyuna ilan edildi.

TÜRKİYE KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE OLDU

Yapılan araştırmada 56 ülkedeki konut fiyatlarının incelendiği bildirildi. İngiltere merkezli bir şirket olan Knight Frank, 2020 ilk çeyrek rakamları ile 2021 ilk öeyrek rakamlarını karşılaştırdı. Bu değerlendirmede dünya genelinde konut fiyatları en fazla artan ülke Türkiye oldu. Türkiye'de konut fiyatlarının yüzde 32 arttığı bildirildi.

Mart 2020 ile Mart 2021 dönemi arasında yüzde 32 artan konut fiyatları konut yatırımı yapanlara çok ciddi bir kazanç sağladı. Yapılan hesaplamada yzde 16,5'ik enflasyon düşüldüğünde dahi konut yatırımcılarının yüzde 16 gibi bir kazanç elde ettikleri görüldü.

KONUT FİYATLARI EN ÇOK ARTAN ÜLKELER

Dünyada konut fiyatları en çok artış gömsteren ikinci ülke yüzde 22,1 ile Yeni Zelanda, üçüncü ülke yüzde 16,6 artışla Lüksemburg oldu. Konut fiyatları en çok artan ilk 10 ülke arasında Slovakya, ABD, İsveç, Avusturya, Hollanda, Rusya ve Norveç yer aldı.

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA TÜRKİYE'NİN RAKİPLERİ KAZANDIRAMADI

Avrupa'da konut fiyatları artışının ortalama yüzde 8 olduğu bildirildi. Bu ortalama dahi Türkiye'nin fiyat artışının yarısına denk geliyor. Konut fiyatlarının artşı yeni bir ev sahibi olmak isteyen vatandaşların belini bükse de yabancıya konut satışı açısından Türkiye'ye itibar kazandırdı. Bu konuda Türkiye'nin en büyük rakipleri olan İtalya'da konut fiyatları yüzde 1,6 artarken İspanya'da yüzde 1,8 azaldı.

ENFLASYONUN ÜZERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI KONUT YATIRIMCISINA GETİRİ SAĞLADI

Türkiye'de konut fiyatlarının belirli bir dengede tutulması ve artışta dünya lideri olunması çeşitli soruları da beraberinde getirdi. Konut fiyatlarının artışının yüzde 32 olması enflasyon etkisi ile açıklanamıyor. Uzmanlara göre geçtiğimiz yıl devlet teşviki ile verilen ucuz maliyetli konut kredilerinin sektörü canlı tuttuğu ve fiyatkarda gerileme değiş artışı da beraberinde getirdiği fikri üzerinde duruluyor. Bu şekilde konut yatırımı yapanlar aradan bir yıl geçmesine rağmen kazanç elde etmeye başladılar.

DEVLET YENİDEN 0,64 FAİZLİ KONUT KREDİSİ VERECEK Mİ?

Şu anda konut satışları konusunda sektörde sorunlar yaşandığı biliniyor. Bu nedenle devletin yeniden 0,64 faizle bir konut kredisi kampanyası daha düzenlemesi gerektiği dile getiriliyor. Yeni yapılacak olan ilk kabine toplantısında bu durumun da gündeme alınacağı ve durgunluk yaşanan konut satışlarına kredi desteği ile canlılık getirilebileceği ifade edilmeye başlandı. Ancak şu anda hükümet tarafdından konuyta dair kesin bir açıklama yapılmadı. Bu yönde bir karar alınırsa kamu bankaları Ziraat bankası, Vakıfbank ve Halkbank vatandaşlara konut kredisini uygun faizlerle verecekler.