Ekonomi Yazarı Cansen: Kanal İstanbul Vatandaşa Zam Olarak Geri Dönecektir!

Son dönemin en çok konuşulan projeleri arasında yer alan Kanal İstanbul projesi hakkında bir değerlendirmede de ekonomik yazarı Ege Cansen tarafından yapıldı. Kanal İstanbul projesini Katolik nikahına benzeten Cansen projenin başlaması durumunda geri dönüşün imkansız olduğunu ve kara delik olarak ekonomiye büyük zarar vereceğini savundu.
Ekonomi Yazarı Cansen: Kanal İstanbul Vatandaşa Zam Olarak Geri Dönecektir!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Haziran ayında başlanacağı ilan edilen Kanal İstanbul projesi tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. Muhalefetin keskin bir dille eleştirdiği ve yapılmasına şiddetle karşı çıktığı projede süreç hızla ilerlerken Sözcü Gazetesi ekonomi yazarı Ege Cansen bugünkü köşesinde proje hakkında çok konuşulacak açıklamalara yer verdi.

KANAL İSTANBUL PROJESİ EKONOMİN YENİ KARA DELİĞİ Mİ OLACAK?

Ekonomiye yön verenin cari harcama değil sabit yatırım olduğunu belirten Cansen yatırım kararlarını elini verenin kolunu kaptıracağı ve geri dönüşünün son derece zor olması gibi nedenlerle katolik nikahına benzeterek "Gayri iktisadi yatırım için harcanan kötü para arkasından çok daha büyük miktarda iyi parayı çeker.

Bu çekim arttıkça batık para miktarı da artar ve bu rakam büyüdükçe iş artık içinden çıkılmaz bir hale gelir. Bu nedenle gayri iktisadi yatırımlar birer kara deliktir. İçine çekilen finansal kaynaklar yok olurken daha da uzaktaki paraları vakumlamaya başlar" diyerek projenin bugün başlansa ve son hızla devam etse dahi en erken 5 sene içinde tamamlanacağını söyledi.

Cansen Kanal İstanbul projesini yanlış bir yatırım olarak değerlendirerek "Çevre etkisi ve sair hususlara olan itirazlarım saklı kalmak üzere, bilin ki; bu kanal inşaatına sarf edilecek her kör kuruş AKP'liler dahil her vatandaşa “pahalılık” olarak yansıyacaktır. Arsa rantından para kazananlar, finansörler ve müteahhitler hariç her vatandaşa zam olarak geri dönecektir" diyerek projenin yapılması halinde hayat pahalılığına neden olacağını iddia etti.