Ekonomimizin Can Damarı Emlak Piyasası Oldu
Konut satışları ve emlak sektörüne olan yatırımcı ilgisi, sanayi dallarına olan ilginin üzerinde gerçekleşti. 2017 yılı itibari ile günümüze değin olan süreçte, söz konusu ilginin azaldığına dair haberler çıkar oldu.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Konut satışları ve emlak sektörüne olan yatırımcı ilgisi, sanayi dallarına olan ilginin üzerinde gerçekleşti. 2017 yılı itibari ile günümüze değin olan süreçte, söz konusu ilginin azaldığına dair haberler çıkar oldu.
Ancak 2017 yılı için Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yayınlanan istatistiklere göre, durumun bu şekilde olmadığı, sıfır ve ikinci el konut piyasasında satış rakamlarında anormal bir gerileme olmadığı gözlendi.
4 yıl geriye doğru yapılan çalışmalarda, ülke genelinde ve İstanbul özelindeki sonuçlara bakıldığında, emlak piyasasındaki satışların geçen sene yükseldiği gözlendi. 2017 yılı aylık periyotlara bölündüğünde, aylar arasında ilkten sona doğru herhangi bir düşüş eğilimi görülmedi.
Bu yıl Şubat ayı rakamlarında ise ilk defa bir gerileme göze çarptı. Yurt genelinde emlak sektöründeki konut satışlarında, %5,4 oranında bir azalma görüldü. Toplam satış rakamların içinde sıfır emlak satışı %44 oranında gerçekleşirken, ilk el konutların satış oranında %3,3 oranında bir düşüş yaşandı.
Eski ikinci el konutların satışlarında da yaklaşık %7,1 civarında bir azalma göze çarptı. Kredili olarak alınıp üzerindeki ipotek devam eden konutların satış rakamları %27,8 oranında azaldı. Tüm konut satış rakamlarının % 38 oranındaki miktarı ipotekli yani kredili satış işlemi ile oldu.
Satış miktarında gerileme olsa da, yine de yüksek oranda satış işlemi gerçekleşmekte olduğu ortaya çıktı. 2017 yılında ocak ve şubat ayları döneminde yurt genellinde toplam 196 bin adet satış olurken, bu yıl rakam 192 bin adet olarak gerçekleşti. İstanbul özelinde geçen sene ocak şubat ayları döneminde, toplamda 33 bin konut satışı olurken, bu yılın ilk iki ayındaki satış rakamı 32 bin adet oldu.
Emlak piyasasındaki konutların satışında bir azalma olduğu göze çarparken, bu düşüşün sektörde gerileme olduğunu ima edecek düzeyde olmadığı düşünülüyor. Diğer taraftan piyasada iş yapan aracılar fiyatlardaki indirime rağmen alıcılardan talep gelmediğini söylüyorlar.
Tüm bu değerlendirmelerin yanında İstanbul ilinde eski konurlarda satılık ilanlarının arttığı gözlendi. Ancak fiyatların sürekli artması ile ve istenildiğinde nakde kolaylıkla çevrilebilmesi nedeni ile gözde yatırım aracı olan gayrimenkul alımlarına, fiyat artışlarının duraklaması ve satışlardaki azalma ile yatırımcıların ilgilerini kaybettiği belirtiliyor.