Ekonomist Ağaoğlu Açıkladı: Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısı Faiz Kararı Ne Olur, MB Faiz Artırımı Yapar Mı, Faiz Arttırırsa Dolar Ne Olur?

Dolar kurunun baş döndüren yükselişi ile beraber Merkez Bankası zorunlu olarak Eylül ayı toplantısı ile piyasalarda oluşan tüm aksi yönlü beklentilere rağmen faiz artırımı yapmıştı.
Ekonomist Ağaoğlu Açıkladı: Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısı Faiz Kararı Ne Olur, MB Faiz Artırımı Yapar Mı, Faiz Arttırırsa Dolar Ne Olur?

Dolar kurunun baş döndüren yükselişi ile beraber Merkez Bankası zorunlu olarak Eylül ayı toplantısı ile piyasalarda oluşan tüm aksi yönlü beklentilere rağmen faiz artırımı yapmıştı. 1 doların 8 TL seviyesini zorlamaya devam ettiği Ekim ayı içerisinde yapılacak olan TCMB PPK Toplantısı ve sonrasında açıklanacak olan faiz kararı da beklenmeye başlandı. Ünlü ekonomisti

Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan Ekim ayı faiz kararı piyasalar tarafından merakla beklenmeye devam ederken finans dünyası da toplantı değerlendirmelerine devam ediyor.



MERKEZ BANKASI EKİM AYI PPK TOPLANTISI NE ZAMAN, EKİM 2020 FAİZ KARARI HANGİ TARİHTE, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?




  • Merkez Bankası Ekim 2020 PPK Toplantısı 22 Ekim 2020 tarihinde,

  • Merkez Bankası Kasım 2020 PPK Toplantısı 19 Kasım 2020 tarihinde,

  • Merkez Bankası Aralık 2020 PPK Toplantısı 24 Aralık 2020 tarihinde,

  • Merkez Bankası Ocak 2021 PPK Toplantısı 21 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.



Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 22 Ekim Perşembe günü gerçekleştireceği toplantının ardından saat 14:00'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası resmi internet sitesi üzerinden almış oldukları kritik kararı duyuracak. Alınan karar ilan edildiği anda sitemiz üzerinden uygulama olarak takipçilerimize ulaştırılacak olup anlık bildirim olarak almak isterseniz;



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Ekonomist Ağaoğlu Açıkladı: Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısı Faiz Kararı Ne Olur, MB Faiz Artırımı Yapar Mı, Faiz Arttırırsa Dolar Ne Olur?



MERKEZ BANKASI EKİM AYINDA FAİZ ARTIRIMI YAPACAK MI, KAÇ PUAN FAİZ ARTIŞI OLUR?



Konu hakkında Dünya Gazetesi yazarlarından Hakan Güldağ ile Şans Sohbetleri köşesine değerlendirmede bulunan Ekonomist Ali Ağaoğlu Merkez Bankası tarafından Ekim ayında faiz artışı kararı alınmasının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirterek "Evet, işler değişti.



Önümüzdeki toplantıda en az 175 baz puanlık faiz artışı yapması gerekiyor. Yani TL'yi cazip hale getirecek veya TL'nin enflasyon karşısındaki faizini dengeleyebilecek bir noktaya gelinmesi gerekiyor. Yoksa kurun daha da yukarı çıkması riski var. Bizim kendimizi ucuza satmayı durdurmamız lazım. Kurdaki istikrarı bu yüzden, daha önce başarılı olmuş enstrümanlarla sağlamamız lazım" diyerek mevcut ekonomik göstergeler ışığında faiz artışı kararının çıkmasının zorunlu bir hale geldiğini söyledi.



Merkez Bankası kaç puan faiz artışı yapar sorusuna Ağaoğlu "Tahminimi daha net söyleyeyim; 100 baz puan bekliyorum ama 175 baz puan olması lazım. Eğer bu politikayı izleyecek olurlarsa, başka bir şey yapmasına gerek yok. O zaman Dolar-TL'de kurun yılı düşerek kapatmasını, 7.50-51 seviyelerinde kapatmasını bekliyorum ki, olması gereken de budur. Öte yandan, 200 baz puan iyi bir adımdı işe yarayıp yaramadığı konusunu sadece Merkez Bankası'na yüklememek lazım" diyerek en az 100 en fazla 175 baz puan şekilnde yanıt verdi.



BAZ PUAN NE DEMEK, MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ ŞU ANDA KAÇ?



Faiz hesaplamasında baz puan kullanılmakta olup her 100 baz puan yüzde 1 faiz oranı anlamına gelmektedir. Merkez Bankası tarafından yapılan son faiz artışı güncellemesi sonrasında şu anda uygulanan Politika Faiz Oranı yüzde 10.25 olarak güncellenmiştir.



Emlak365.com