Emlak Sektörünün Uzman İsmi Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi Artacak Mı?

Türkiye'de emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri ve meydana gelebilecek fiyat değişimlerini İstanbul Gayrimenkul Değerleme Ve Danışmanlık A.
Emlak Sektörünün Uzman İsmi Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi Artacak Mı?

Türkiye'de emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri ve meydana gelebilecek fiyat değişimlerini İstanbul Gayrimenkul Değerleme Ve Danışmanlık A.Ş.'nin kurucularından ve yöneticilerinden Dr. Ahmet Büyükduman değerlendirdi. Konut fiyatları düşecek mi yükselecek mi?

Türkiye'de normalleşme döneminde emlak sektöründe düşük maliyetli konut kredilerinin etkisiyle konut satışları rekor kırmaya başladı. Temmuz ayı ile beraber bu rekor eğilimi artarak devam etti. Ancak edinilen bilgilere göre Ağustos ayında konut kredilerinin faizlerinde meydana gelen yükseliş nedeniyle konut satışlarında durağanlaşma gerçekleşmeye başladı. Emlak sektöründe yaşanan bu gelişmeleri ve yıl sonuna kadar meydana gelebilecek fiyat değişimlerini İstanbul Gayrimenkul Değerleme Ve Danışmanlık AŞ'nin kurucularından ve ortaklarından olan Dr. Ahmet Büyükduman değerlendirdi.



KONUT SATIŞLARI TEMMUZ 2020'DE TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI!



Konut satışlarının rekorlarına vurgu yapan Dr. Ahmet Büyükduman, “2020 yılının Temmuz ayında konut satış rakamları 230 Bin adetle tüm zamanların rekorunu kırdı. Haziran başında başlayan indirimli konut faiz oranları Haziran ayında da konut satışlarını 190 bin rakamına taşımıştı. Bu süreç Temmuz ayında da artarak devam etti. Temmuz ayında gerçekleşen 230 bin konut satışının 130 bini ipotekli konut satışı olurken 100 Bin adeti de kredisiz konut satışı oldu.” dedi.



YÜKSEK FAİZE RAĞMEN 2. EL KONUTLAR TERCİH EDİLDİ!



Düşük maliyetli kredi imkanına rağmen 1. el konutlara yüksek bir ilgi gösterilmediğini söyleyem Dr. Ahmet Büyükduman, “Temmuz ayında 1. el konutlara 0,64 faiz oranıyla kredi verilirken 2. el konutlara yüzde 0,74 ile kredi veriliyordu. Buna rağmen kredili satışlarda 1. el konutların toplam satıştaki payı Temmuz ayında yüzde 30'larla gerçekleşti. Yüksek faize rağmen 2. el konutlar tercih edildi.” ifadelerini kullandı.



KONUT SATIŞLARINI ARTTIRAN FAKTÖRLER!



Normalleşme sürecinde konut satış rakamlarını arttıran faktörleri de değerlendiren Dr. Ahmet Büyükduman, “Normalleşme döneminde konut satışlarını arttıran bazı faktörler var. Bilindiği gibi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye pandemi nedeniyle kapalıydı. Bu nedenle o dönemin konut talepleri Haziran ve Temmuz ayına sarkarak satış rakamlarını etkiledi. Bir diğer faktör ise düşük maliytetli kredilerdi. Bu kredilerle konut satışları arasında çok yakın bir bağlantı var. Asıl faktör ise 0,64 faiz oranını bir daha kimse vermez. Bu nedenle bir an önce fırsat kaçmadan bundan yararlanma motivasyonuna sahip insanların çokluğuydu. Bu faktörler bir araya geldiğinde konut satışları tarihi rekorlar kırdı.” şeklinde konuştu.



Emlak Sektörünün Uzman İsmi Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi Artacak Mı?



AĞUSTOS AYINDA KONUT SATIŞ RAKAMALARI AZALIYOR!



Ağustas ayına dair konut satış rakamlarının izlenimlerine de değinen Dr. Ahmet Büyükduman, “Ağustos ayı ile birlikte faiz oranları ve kredi imkanları yavaş yavaş tersine dönmeye başladı. İçinde bulunduğumuz değerleme sektöründe de gelen konut ekspertizi taleplerinin zayıflamasından piyasanın artık bu konuta hücum sürecinden çıktığını anlıyoruz.” dedi.



Konut arzı konusundaki gelişmeleri değerlendiren Dr. Ahmet Büyükduman, “2020 yılının ilk 6 ayı ile bir önceki yılın ilk 6 ayında yüzölçümü olarak alınan ruhsat sayıları yüzde 40 artmış. Aynı dönemlerde daire sayılarına göre ruhsat sayıları ise yüzde 72 artmış. Artık sektörde daha küçük ve ekonomik dairelerin üretiminin başladığını görebiliyoruz. Arz tarafında konut ruhsatlarının geçen yıla göre daha iyi olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.



KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ DÜŞECEK Mİ?



Arz ile talebin fiyatlara yansımasına da değinen Dr. Ahmet Büyükduman, “Arzın bir türlü taleplere yetişememsi aslında fiyatlara da yansıyor. Türkiye'de Harizan ayı itibariyle Merkez Bankası verilerine göre yeni konutların fiyatı son 1 yılda yüzde 30 artış göstermiş. Enflasyona göre ise konut fiyatlarında yüzde 15 artış olmuş. Arz halen daha çok zayıf bir durumda. Türkiye'de Mayıs ayında konut fiyatları yüzde 6 arttı. Haziran ayında ise konut artışları yalnızca yüzde 2 oranında oldu. Faiz oranlarında yapılan indirimin tetiklediği bu fiyat artışının faiz oranlarının artışıyla kısmen geri verileceğini görüyoruz. Ancak yıl sonuna kadar ciddi bir fiyat dalgalanması görmeyeceğiz. Fiyatlar bu seviyede devam edecektir.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com