Emlak Vergisi Borcu Olanlara Müjde! Borç Yapılandırması 2021 Çıktı, Gecikme Faizi, Zammı ve Cezalarına Af Geldi

7326 Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Emlak Vergisi Borcu Olanlara Müjde! Borç Yapılandırması 2021 Çıktı, Gecikme Faizi, Zammı ve Cezalarına Af Geldi

Yeniden Yapılandırma Kanunu, Cumhubaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 9 Haziran 2021 Çarşamba tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren 7326 sayılı kanun ile emlak vergisi borcu olanlara da müjde verilmiş oldu.

Yürürlüğe giren yeni yapılandırma kanunu ile beraber pek çok borca olduğu gibi emlak vergisi borçlarına da yapılandırma hakkı tanınmış oldu. Mecliste yürütülen tartışmalı sürecin ardından yürürlüğe giren yeni yapılandırma kanunu kapsamında emlak vergisi borcu olanlar ve emlak vergisi bildiriminde bulunmadığı için ceza alan kişilere yapılandırma imkanı sunuldu.

EMLAK VERGİSİ BORCU OLANLAR DİKKAT! BORÇ YAPILANDIRMASI ÇIKTI

Türkiye'de konut, işyeri, arsa ve tarla gibi taşınmazı olan kişiler tarafından her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yapılması zorunlu tutulmakta olup emlak vergisi muafiyeti hakkı olmamasına rağmen emlak vergisi son ödeme tarihi gelmesine rağmen borcunu ödemeyen kişilere aylık olarak emlak vergisi gecikme zammı uygulanmaktadır.

9 Haziran tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 7326 sayılı kanun ile borç yapılandıma ile beraber bu kişilere yeni bir fırsat sunulmuş oldu. Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen emlak vergisi borcu ve emlak vergisi bildirim cezası alan kişiler için sunulan yeni fırsatı değerlendirdi.

Emlak Vergisi Borcu Olanlara Müjde! Borç Yapılandırması 2021 Çıktı, Gecikme Faizi, Zammı ve Cezalarına Af Geldi

EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ CEZASI İÇİNDE YAPILANDIRMA İMKANI!

30 Nisan 2021 tarihine kadar verilmesi gereken ancak tarih dolmasına rağmen verilmeyen emlak vergisi bildirimi cezası alan ya da eksik tahakkuk eden mükelleflerce bildirim yapılması halinde;

Hesaplanacak gecikme faizi yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın,

31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunarak, kanunun 2. maddesinde belirlenen şartlar dahilinde ödenmesi koşuluyla; emlak vergilerine bağlı gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Emlak vergisi borç yapılandırması için başvurular bağlı bulunan vergi dairesi ya da belediyelerin emlak vergisi birimleri tarafından kabul edilecek.

EMLAK VERGİSİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Emlak vergisi borçlarına her ay düzenli olarak gecikme zammı faizi işletilirken belediyelerin emlak vergisi borcuna haciz yetkisi de bulunmaktadır. Ancak belediyeler çoğu zaman özellikle de konutlar için bu yetkiyi kullanmayı tercih etmezken söz konusu taşınmazın satış işleminde emlak vergisi borcu yoktur yazısı istenmekte olup emlak vergisi borcu olan konutun satışı kesinlikle mümkün değildir.

Satış işlemi esnasnıda faizi ile beraber emlak vergisi borcu tahsil edilirken yapılandırma kapsamında faizin silinmesi nedeni ile yapılandırma kapsamına giren kişilerin emlak vergisi borç yapılandırma başvurusu yapmaları tavsiye edilmektedir.