Emlak Vergisi Ödeyenler Dikkat! Muafiyet Şartları Listesinde Yer Alanlar Vergi Ödemeyecek, Parasını İade Alacak
Emlak vergisi muafiyet şartları 2020 açıklandı. Muafiyet şartları listesi içerisinde yer alan tek evi olanlar, emekliler, işsiz kişiler, şehidin dul eşi ve yetimleri belirli kriterleri taşıması durumunda emlak vergisinden muaf tutulacaklar. Peki, emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez, emlak vergisinde para iadesi var mı, ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?
Türkiye'de arsa, ev, konut, daire, bağ, bahçe, tarla, yazlık, villa gibi taşınmazı olan herkes aynı zamanda emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilmektedir.
Ancak tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisinde de bazı muafiyet hakları tanınmaktadır. Emlak vergisinden muaf tutulan kişiler vergi ödemedikleri gibi bu haklarını bilmediği için yapmış olduğu ödemeleri de geri alma hakkına sahiptir.
EMLAK VERGİSİNDEN NASIL MUAF OLUNUR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?
Taşınmaz mal sahibi olan herkes kanunen ödemesi zorunlu tutulan emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilmektedir.
Kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez sorusu çokça sorulmakta olup emlak vergisi muafiyet hakkı olanların dışında tüm taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.
Emlak vergisi muafiyet hakkından yararlanan kişiler ise;
- Hiçbir geliri olmayan ev hanımları,
- Emekli maaşı dışında hiçbir geliri olmayan emekliler,
- İşsiz olduğu için geliri bulunmayan işsiz kişiler,
- Şehidin dul eşi ve yetimleri olarak sıralanmaktadır.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI 2020 NELERDİR?
Bu listede yer alan kişiler için de belirli muafiyet şartları uygulanmaktadır.
Aranılan ilk şart kişinin kesinlikle ne isim altında olursa olsun gelirinin bulunmamasıdır. Yine buna ek olarak;
Sahip olunan taşınmazın brüt yüzölçümü büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması,
Sahip olunan taşınmazın tek taşınmaz olması (gelir getirmeyen arsa, arazi, dükkan ve işyeri sahip olunması bu şartı bozmamaktadır),
Emlak vergisine konu olan taşınmazın konut olması (sahip olunan taşınmaz işyeri, dükkan ve arsa ise emlak vergisi ödemesi zorunludur, muafiyet sadece konut için uygulanmaktadır),
Taşınmazın yılın belirli bir döneminde kullanılan yazlık ev, bağ evi gibi olması durumlar (bu taşınmazda sürekli olarak ikamet edilmesi şartı aranmaktadır),
Sahibi olduğu tek konutu kiraya vermemek.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYET HAKKINDAN NASIL YARARLANILIR, SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NEDİR, GERİYE DÖNÜK ÖDENEN EMLAK VERGİSİ İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?
Bu şartları taşıyan kişiler ödeme yapmış oldukları belediyelerin mal hizmet müdürlükleri üzerinden muafiyet dilekçesi yazarak sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanabililer.
Muafiyet hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişileri ise yine mal hizmet müdürlükleri üzerinden geriye dönük 5 senelik para iadesi talep etme hakkına sahiptir. Konu hakkında çok sayıda emsal karar bulunmakta olup bu kararlara aşağıda yer alan ilişkili haberlerimizden ulaşabilirsiniz...