Emlak Vergisinde Yazlık Farkı! Bedelsiz Kullanım İle Emsal Kira Bedeli ve Düşük Vergi Ödeme Yöntemleri
Emlak vergisi için bazı muafiyet şartları uygulanırken emekliler, ev hanımları ve tek evi olanlar için bazı kolaylıklar tanınıyor. Emlak vergisi ve kira vergisi için uygulanan muafiyet ve haklar ile kişiler daha düşük vergi ödeme avantajından yararlanabiliyor.
Tüm vergi türlerinde olduğu gibi kira gelir vergisi ve emlak vergisi için de devlet bazı muafiyet hakları tanıyor.
EMLAK VERGİSİNDE MUAFİYET HAKKI! YAZLIK EVİ OLANLAR İÇİN SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ HAKKI NEDİR?
Emlak vergisinde sahip oldukları tek evin brüt 200 metrekareyi aşmaması şartı ile emekliler, ev hanımları ve şehidin dul eşi ile yetimleri ile işsiz kişilere muafiyet hakkı tanınıyor.
Emekliler için emekli maaşı dışında, diğer kişiler için ise hiçbir gelire sahip olmamak şartı ile yararlanılan bu hakta yazlık kriteri için ayrı bir pencere açılıyor. Çünkü söz konusu indirimden yararlanmak için emlak vergisine konu olan taşınmazda 12 ay süre boyunca sürekli olarak ikamet edilmesi şartı aranıyor.
Yazlık evler gibi yılın belirli bir döneminde kullanılan evlerde ne yazık ki emlak vergisi indirimi geçerli olmuyor. Ancak ikametlerini yazlık evini aldıranlar ve 12 ay boyunca bu adresi kullanmaya başlayan kişiler bağlı oldukları belediyeye konu hakkında bildirimde bulunarak sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanabiliyor.
KONUTTA BEDELSİZ KULLANIM İÇİN EMSAL KİRA BEDELİ UYGULANIYOR!
Sahip olduğu taşınmazı anne, baba, çocuk, kardeş ve torun oturuyorsa bu durumda kira vergisi ödenmiyor.
Ancak bu kişilerin dışında oturan diğer akrabalar, eş ve dost için ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. Maddesi gereğince kira gelir vergisi ödemesi zorunlu hale geliyor. Bu durumda ödenecek olan vergi ise emsal kira bedeli üzerinden hesaplanarak tahsil ediliyor.