Emlak Vergisine Esas Yeni Değerler Belirlendi! Yeni Dönem Başlıyor

Emlak vergisi ödemelerinde yeni dönem değerleri belirlendi. Yeni dönem 2022 ile 2025 arasını kapsayacak. İşte vergilendirmede oluşan yeni rakamlar ve diğer ayrıntılar.
Emlak Vergisine Esas Yeni Değerler Belirlendi! Yeni Dönem Başlıyor

Emlak vergisi ödemelerinde 2022 yılı ile 2025 yılı arasında geçerli olacak esas değerler belirlendi. Yeni değerlerin belirlenmesiyle birlikte arsa fiyatlarında, rayiç bedel üzerinden hesaplanan vergilerde artışlar oldu. Vergi artışları bazı bölgelerde yüzde 50 oranında olurken bu oran bazı bölgelerde yüzde 100'e kadar yükseldi.

LÜKS KONUT VERGİSİNDE İKİNCİ BEYANNAME DÖNEMİ

2021 yılında başlayan lüks konut vergisi için ikinci beyanname dönemi de başlıyor. Şubat ayında ilk beyannemelerin verilmesinin ve ilk taksit ödemelerinin tamamlanmasının ardından ikinci taksitler Ağustos ayında ödenecek.

150.000 Konutu İlgilendiriyor

Değerli konut vergisi diğer bir ifadeyle lüks konut vergisi düzenlemesinin yaklaşık 150 bin konutu kapsadığı belirtiliyor. Lüks konut vergisi ödemelerinde ise ek durumlar mevcut. Örneğin lüks konut vergisi birden fazla mülkün olması durumunda ödenir. Örneğin değeri ne kadar olursa olsun tek bir konutu olanlar için lüks kapsamında da yer alsa bu vergiyi ödemeyecekler.

Değeri 5.2 milyon TL ve üzerinde olan konutlar için geçerli olan lüks konut vergisi Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir tarafından ele alındı. Aydemir 2021 yılında başlayan verginin hem emlak sektörüne hem de lüks konut sektörüne olan etkilerini aktardı. Bu çerçevede değerli konut vergisi uygulamasının bu dönem başladığını ifade eden Aydemir değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı. "Emlak rayiç bedellerinin esas alınması ile birlikte değerli konut matrahı belirleniyor. Bu durumda mülk sahipleri için ek maliyetler oluşuyor. 'Yatırımlarını konut sektörüne yapan yatırımcılar için önemli bir düzenleme' diyebiliriz. Özellikle lüks konut satışlarını doğrudan etkileyen bu vergilendirmeler hem konut taleplerini hem de konut fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebilir"

Lüks konut vergisi değeri 5.2 milyon TL'den pahalı 7.85 milyon TL'den az olan konutlar için 5.2 milyon TL'yi aşan kısım için binde 3 oranında uygulanıyor. Bu oran konutun değeri yükseldikçe binde 6 ve binde 10 oranlarında uygulanıyor.