Emlakçı Komisyonu İadesi! Hangi Şartlarda Komisyon Geri Alınır, Hangi Şartlarda İade Edilmez?

Evini kısa sürede satmak ya da satın almak istediği evi çok daha kolay bir şekilde bulmak, kiralık ev aramak isteyen kişilerin ilk tercihlerinden biri emlakçılar ile çalışmaktır.
Emlakçı Komisyonu İadesi! Hangi Şartlarda Komisyon Geri Alınır, Hangi Şartlarda İade Edilmez?

Evini kısa sürede satmak ya da satın almak istediği evi çok daha kolay bir şekilde bulmak, kiralık ev aramak isteyen kişilerin ilk tercihlerinden biri emlakçılar ile çalışmaktır. Ancak bu hizmetler karşılığında emlakçı komisyonu tahsil edilir. Peki, emlakçı komisyonu iade edilir mi, para iadesi şartları neler?

Yeni yapılan yasal düzenleme ile artık bir standarda oturtulan Gayrimenkul Satış Danışmanlığı ya da halk arasında bilinen yaygın adı ile emlakçılık sektörünün en çok tartışılan konularından biri de komisyon ödemesidir.



EMLAKÇI KOMİSYONU NEDİR?



Emlakçılar ev, arsa, işyeri, yazlık, tarla, dükkan gibi çok sayıda taşınmazın satış ve kiralama işlemlerinde aracılık hizmeti vermekte olup bu hizmetler karşılığından da belirli tutarlarda komisyon tahsil etmektedir.



İşte aracılık hizmeti olarak tahsil edilen bu tutara emlakçı komisyonu adı verilmektedir. Söz konusu komisyonun tahsili konusunda bazı istisnai durumlarda söz konusudur.



HANGİ DURUMLARDA EMLAKÇI KOMİSYONU PARASI İADE EDİLİR, HANGİ KOŞULLARDA EDİLMEZ?



Emlakçılar tarafından kiralık ya da satılık konut talebi ile gelen herkese öncelikli olarak emlakçılık hizmet sözleşmesi imzalatılır. Bu sözleşmenin amacı kişinin emlakçı tarafından gösterilen konutu ya da taşınmazı emlakçıyı aradan çıkararak satın almaması ya da kiralamamasıdır. Gayrimenkul Tellallığı Sözleşmesi kapsamında komisyon ödenmesi zorunluluğu doğar.



Yazılı sözleşme imzalanmasının ardından kişinin belirli koşullar altında mutlaka komisyonu ödemesi gerekir. Ancak bazı istisnai durumlarda bulunmaktadır;



Karşı tarafın vazgeçmesi halinde satış ya da kiralama işleminin iptal olması,



Konut kredisi çekilerek alınacak olan konut alım işlemlerinde bankanın konut kredisi onayı vermemesi,



Satın alınacak ya da kiralanacak olan konutun oturuma engel bir durumunun bulunduğunun tespit edilmesi gibi durumlarda komisyon ödemesi yapılmaz, ödendiyse iade alınır.



Emlak365.com