En Sağlam Kira Kontratı Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi hem kiraya verenin hem de kiralayanın haklarının korunması için hazırlanmaktadır. Tarafların şeffaf bir şekilde tüm talep ve istekleri ile kurallarını yazmaları durumunda kira sözleşmesi en az kiraya veren kadar kiralayan tarafın da haklarını güvence altına alacaktır. Peki, kira kontratı hazırlarken dikkat edilecekler nelerdir, en sağlam kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?
KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR, KİRA KONTRATI NEREDE YAPILIR?
Kiralanan taşınmazın kullanım haklarını ve şartlarını belirlemek adına kiraya verenle kiracı arasında imzalanan özel sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilmektedir. Kira sözleşmesi ile hem kiraya verenin hem de kiralayanın karşılıklı hakları güvence altına alınmakta olup bu nedenle iki tarafında mutlaka kiralama işleminde kira sözleşmesi imzalaması sonrasında yaşanabilecek olası anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştırması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kira kontrat örneği hazır olarak bulunmakta olup boş kira sözleşmesi üzerinde bu bilgiler tarafların kurallarını belirleyerek yeniden doldurulmaktadır. Bilgisayarda kira kontratı hazır olan kişiler için bu bilgiler doldurulduktan sonra yazıcıdan çıktısı alınarak ıslak imza ile imzalanmalıdır.
Kira sözleşmesi noter ücreti ödenmesi takdirinde noterler tarafından da hazırlanabilmektedir, ancak kira sözleşmesi noter onaylı değilse yine de tarafların şahitler huzurunda imzalamaları durumunda yine de geçerli kabul edilir. Yani noter onayı zorunlu değil, sadece bir tercihtir.
KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL DOLDURULUR 2021? NOTER ONAYI ŞART MIDIR?
En sağlam kira sözleşmesi için tarafların mutlaka bir avukat desteği almaları önemlidir. Özellikle de bu alanda uzmanlaşmış avukatların daha önceki müvekkillerinden edindikleri bilgiler ve dava deneyimleri ile ileriki tarihte ortaya çıkabilecek sorunlar hakkındaki bilgileri işinize yarayacaktır.
Yine tarafların kira sözleşmesinde tüm kiralama koşulları ve şartlarına yer vermeleri, tahliye taahhütnamesi için doğru ve kurallarına uygun şekilde imza atılması, kira sözleşmesinin noter onaylı olması da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Teknik olarak kira sözleşmesinde noter onayı şart olmamakla beraber sözleşmede yer alan maddelerin kiracı ve kiralayan tarafından kabul edildiğinin tüm resmi belgelerde olduğu gibi noter tarafından da onaylanması sözleşmenin geçerliliğini arttıracaktır.