Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir, Nasıl Alınır? Alınmazsa Ne Olur?
EKB yani Enerji Kimlik Belgesi alımı, yetki verilmiş kişilerin tarafından yapılır. Yetkili kişiler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından gerekli izinlerini almış enerji verimliliği şirketleridir. Bu şirketlerle beraber, serbest müşavirlik belgesine sahip mühendisler ve mimarlar, ya da kurum içinde bu mühendis ve mimarları çalıştıran şirketler de enerji kimlik belgesi verme hakkına sahiptir.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji kimlik raporu, özellikle yeni yapılan binalarda enerjiyi daha verimli kullanmak ve çevrye verilen zararı önlemek amacıyla, binaların enerji tüketimlerinin sınırlandığını kanıtlayan bir belgedir.
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun çıkmasına bağlı olarak yeni yapılan binalar için zorunlu tutulmuştur. Asıl olarak bu belge; binanın ısıtma ve soğutma sistemlerinin, binanın enerji tüketimi ve sera gazı salınımı ile ilgili olan bilgileri kayıt altına alan belgedir. Daha önce elektrikli ev aletlerinde bulunan A, B, C ve üzeri seviyeleri kanunun çıkışı itibariyle binalar için de geçerli kılınmıştır.
Enerji Kimlik Belgesi Başvurusu İçin İstenen Evrakları Nelerdir?
Enerji kimlik raporuna başvurmak için gereken belgeler, şunlardır:
• Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
• Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
• Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)
• Enerji kimlik belgesi başvuru formu
• Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir)
• Yapı ruhsatı
Enerji Kimlik Belgesi Ne Kadardır?
Enerji kimliği belgesi fiyatları, başvuru yapılmış binaların türlerine göre değişiklik gösterir. Binanın veya apartmanın çizilmiş mimari projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını tarafından uygulanan BEPTR2 sistemine göre yeniden çizilir. Bina hakkındaki diğer bilgilerin sisteme girilmesiyle de yetkili kişinin karşısına bir sonuç sayfası çıkar. Buna göre, metrekare başına düşen fiyat hesaplanır. Bu nedenle de Enerji Kimlik Belgesi için kesin bir fiyat belirlenmez. Ancak, iki katlı bir villa ile 25 katlı ve her katında 4 daire bulunan bir apartman dairesi için alınacak enerji kimlik belgelerinin fiyatları aynı olmaz.
Enerji Kimlik Belgesi Kimlere Verilir?
Enerji kimlik raporu alması zorunlu kılınmayan yapılar, şu şekilde belirlenmiştir:
• Toplam yapım alanı 1000 m2’den az olan yapılar
• Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan yapılar
• Milli Savunma Bakanlığı yapıları ve bu kuruma bağlı yapılmış yapılar
• Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı yapıları ve bu kuruma bağlı yapılmış yapılar
Bu hariç tutulmuş yapılan binalar dışında kalan ve yeni yapılacak her bina için içim Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu olarak belirlenmiştir. Alınan Enerji kimlik belgesinin de en fazla C sınıfına kadar olması şartı koşulmuştur.
Enerji Kimliği Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Enerji kimlik raporunun geçerlilik süresi, Enerji ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 yıl olarak belirlenmiştir. 10 yıllık belge ömrünü dolduran yapılar yeniden başvuru yaparak belgelerini almak zorundadır.
Enerji Kimliği Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Enerji kimliği raporu alınmaması durumunda, binalara oturma, kiraya verme veya satma işlemleri izni verilmez. Bina sahibi Enerji Kimlik Belgesi olduğunu kanıtlayamazsa orada yaşayamaz. 1 Ocak 2020 itibariyle güncellenen kanuna göre de, arsa üzerine yapımdan hemen önce belediye tarafından arsa sahibine verilen yapı ruhsatı verilmez. Yani kişiler, enerji kimlik belgesi almadan ev yapamaz.
1 Ocak 2020 öncesinde uygulanan para cezası bu uygulamaların getirilmesiyle kalkmıştır. Bununla beraber, 2011 öncesinde de yapılan binaların son belge alımı tarihi de 1 Ocak 2020 olarak belirlenmiştir.