Enerji Krizi Maliyetleri Katladı! Çimento Sektöründen Yeni Fiyat Açıklaması!

İnşaat sektöründe meydana gelen maliyet artışlarına ilişkin olarak Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik yeni bir açıklama yaparak enerji krizine dikkat çekti.
Enerji Krizi Maliyetleri Katladı! Çimento Sektöründen Yeni Fiyat Açıklaması!

İnşaat sektöründe son dönemlerde maliyet artışları çok önemli bir problem olmaya devam ediyor. Bir süre önce müteahhitler bu maliyet artışlarını gerekçe göstererek geçici bir boykot kararını uygulamaya başlamışlardı. Boykota katılan tüm müteahhitler ise maliyet artışlarının sektörel sürdürülebilirliğe zarar verdiğini ifade ederek inşaatlarındaki faaliyetleri durdurmuşlardı.

ÇİMENTO FİYATLARI İÇİN YENİ AÇIKLAMA

Müteahhitlerin inşaat maliyetlerinin artışındaki en yüksek tepki ise çimento fiyatlarından dolayı çimento sektörüne gösterilmişti. Çimento sektörü ise maliyet kalemlerindeki artışlardan dolayı bu fiyat yükselişlerinin olağan olduğunu iddia ettiler. Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik ise bu konuda yeni bir açıklama yaptı.

ENERJİ KRİZİ ÇİMENTO ÜRETİM MALİYETLERİNİ ARTTIRIYOR

Enerji krizine dikkat çeken Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik, “Geçtiğimiz yıl temmuz ve Ağustos döneminde 50 – 55 dolar seviyesinde olan petrol şu anda 200 dolar seviyesine çıktı. İthal kömürün fiyatı ise 300 dolar seviyesine kadar çıktı. Bu da çimento üretiminde maliyet kalemlerini arttırıyor.” dedi.

KÖMÜR ÜRETİMİ ARTMALI

Çimento sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunu dile getiren Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik, “Kömür üreticisi olan ülkelerde üretim arttırılmazsa çimento sektörü ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmaya devam edecek. İleriye dönük tüm senaryolarda bu üretim artışının büyük bir önemi var. Aksi durumda bu fiyat artışları ve krizin devamını öngörüyoruz.” dedi.

MALİYET ARTIŞLARINI FİYATLARA YANSITAMIYORUZ

Kömür fiyatlarındaki yükselişlerden dolayı sektörün önünü göremediğini söyleyen Fatih Yücelik, “2021 Eylül ayında kömürün ortalama fiyatı 177 dolar seviyesinde seyrediyordu. Uluslararası piyasalarda dün bu fiyat 300 doları gördü. Bundan dolayı sektör olarak büyük bir endişe içerisindeyiz. Biz bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamıyoruz. Bundan dolayı da bu şartlar altında üretim yapabilmek gerçekten imkansız bir hale geliyor.” şeklinde konuştu.