Enflasyonda Panik Dönemi Konut Fiyatlarını Uçurdu: Yüzde 200 Zam Geldi!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken ev sahibi olmakta zorlaşıyor. Peki, konut fiyatları neden yükseldi, yükselmeye devam eder mi?
Enflasyonda Panik Dönemi Konut Fiyatlarını Uçurdu: Yüzde 200 Zam Geldi!

Ev sahibi olmak giderek zorlaşırken hem konut fiyatları hem de konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş sürdü. Pandemi sonrası tüm dünyada etkili olan fiyat artışının nedeni ise merak konusu olmuştu.

Gündemi meşgul eden "konut fiyatları neden yükseliyor?" sorusuna uzmanı yanıt verdi. Yeniçağ Gazetesi yazarı Esfender Korkmaz bugünkü köşesinde "ekonomide panik" adını verdiği makalesinde konut fiyatlarındaki artışa ve nedenlerine yer verdi.

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Hatırlanacağı üzere IMF tarafından açıklanan rapora göre Türkiye konut fiyatlarında zam şampiyonu olmuş, dünya geneline konut fiyatları en çok artan ülkeler listesinde birinci sırada yer almıştı. Korkmaz yazısında yaşanan fiyat artışının en önemli nedeninin Türk Lirasından hızlı kaçış olduğunu belirtirken ikinci nedenin ise gelir dağılımında yaşanan bozulma olduğunu söyledi.

KONUT FİYATLARINA 1 SENEDE YÜZDE 200 ZAM GELDİ!

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Korkmaz Türkiye'de konut fiyatlarına yazlık bölgelerde ve açık alanlarda yüzde 200 oranında zam geldiğini dile getirdi. Şehirlerde ise konut fiyatlarına gelen zam oranını yüzde 100 olarak dile getiren Korkmaz "Buna rağmen talep devam ediyor.

Enflasyonda Panik Dönemi Konut Fiyatlarını Uçurdu: Yüzde 200 Zam Geldi!

Fiyatlar ne kadar artarsa artsın gayrimenkul alanlar var. Ama bir yandan da atıl iş gücü olarak 17 milyon işsiz, aileleri ile 30 milyon insan yoksulluk sınırında, karnını zor doyuruyor. 1000 lira için siyasi iktidarın eline bakıyor" diyerek enflasyonda panik dönemi ile beraber konut fiyatlarında da fahiş zamlar yapıldığını dile getirdi.

DEVLET BANKALARININ UCUZ KREDİ KAMPANYASI İLE ZAM FURYASI BAŞLAMIŞTI!

Hatırlanacağı üzere kamu bankaları tarafından başlatılan ucuz konut kredisi destek kampanyası ile beraber konut fiyatlarına zam yağmuru başlamıştı. 2020 senesinin Haziran ayından düşen konut satışlarını desteklemek amacı ile Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından ucuz konut kredisi destek kampanyası başlamış, 1 sene ödemesiz dönemli yüzde 0.64 faiz oranı ile kredi desteği sağlanmaya başlanmıştı.

Bu destek ile beraber vatandaş konut alımına geçerken daha kredi kampanyasının duyurusunun yapıldığı ilk gün ev sahipleri konut fiyatlarına zam yarışına girmiş, fiyatlara yapılan zamlar üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından peş peşe açıklamalar yapılmış, ancak zam bir türlü engellenememişti.