Eski Binalarda Oturanlara Ünlü Profesörden Kritik Deprem Uyarısı! Depremde Hangi Binalar Riskli, Hangi Evler Yıkılmaz?

Günümüzde gelişen teknolojiler inşaat sektöründe de entegre edilirken binaların zeminlerine yerleştirilen özel izalöterler sayesinde binalar artık 9 şiddetindeki depremlerde dahi ayakta kalacak sağlamlıkta üretilebiliyor.
Eski Binalarda Oturanlara Ünlü Profesörden Kritik Deprem Uyarısı! Depremde Hangi Binalar Riskli, Hangi Evler Yıkılmaz?

Günümüzde gelişen teknolojiler inşaat sektöründe de entegre edilirken binaların zeminlerine yerleştirilen özel izalöterler sayesinde binalar artık 9 şiddetindeki depremlerde dahi ayakta kalacak sağlamlıkta üretilebiliyor. Peki, ev alırken nelere dikkat edilmeli, 1999 öncesi yapılan binalar riskli mi, depremde hangi binalar yıkılır, hangi binalar daha sağlam ve yıkılmaz?

Türkiye bir sene içerisinde iki büyük deprem yaşarken şiddeti 7 bile olmayan bu iki depremde de çok sayıda binanın yıkılması ve ağır hasar alması gözleri yeniden yapı stoku sorununa çevirmişti. Özelliklede 1999 ve öncesinde yapılan binalarda denetimler yapılmadığı için risk daha yüksek bulunuyor.



ESKİ BİNALARDA OTURANLARA DEPREM PROFESÖRÜNDEN ÇOK KRİTİK UYARI!



Konu hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Ülker "Beton kalitesi olarak en azından C20'nin altında beton dökülmüyor. Binalarda deprem perdelerini koymak, tor çelik kullanmak zorundayız. Modelite programlarla binalarımızda çok iyi performans analizi yapılmakta. Vatandaşlar bir bina alacaksa yeni yapıları tercih etmeli, çok eski yapılarda depremi iyi karşılayan binalarımız var ama bunların yapıldığı yıllardaki yönetmeliğe ve beton kalitesine bakmak lazım.



Eski binalarda beton kalitesi maksimum C12-14 çıkar, dolayısıyla bunlar büyük bir depremi de atlatmaz" diyerek beton kalitesine dikkat çekti.



1999 YILINDAN ÖNCE YAPILAN BİNALAR NEDEN RİSKLİ?



Türkiye'de deprem yönetmeliği 1999 yılında yaşanan büyük depremden sonra hayata geçirildiği için o tarihten önce yapılan binalarda ne yazık ki belirli bir standart uygulaması bulunmuyor. Özellikle de beton denetimi yapılmadığı için düşük kaliteye sahip olan beton kullanılan binalarda bir de yaş faktörü devreye girdiği için yıkılma riski çok daha yüksek bulunuyor.



Özellikle de 2010 yılından sonra yapılan binalarda denetim çok sıkı tutulduğu, yeni yönetmelikler ile zorunlu şartlar getirildiği için bu binalar depreme karşı daha dayınıklı olarak üretiliyorlar.



Emlak365.com