Ev Alacaklar Dikkat: Tapuda Bu Yazıyorsa Sakın O Evi Almayın! Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tapusu Nedir, İskansız, İpotekli, Hacizli Ev / Daire Alınır Mı?
Son dönemde düşen konut kredisi faiz oranları ile beraber vatandaşın konuta olan talebi büyük oranda artarken ev sahibi olmak isterken dert sahibi olmamak için de önemli uyarılar geldi. Konut satışı için tapu üzerinde yer alan ve tapu kütüğünde kayıtlı olan bilgiler büyük önem taşırken kat irtifakı ve kat mülkiyeti ne demek, ipotekli, hacizli ve iskansız daire satışları hakkında çok kritik bir uyarı geldi. Ev alırken neye dikkat edilmesi sorusunun yanıtını arayan kişilere gelen iskanı olmayan daire alınır mı, ipotekli ev alınırsa ne olur, hacizli konut satışı yasak mı gibi tüm soruların yanıtları haberimizde..
Pandemi döneminde dibe vuran konut satış rakamları sonrasında ev sahibi olmak isteyen kişileri alıma yönlendirmek amacı ile kamu bankaları üzerinden düşük faizli konut kredisi kampanyası başlatılmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulan kampanya sonrasında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından sıfır konutlar için yüzde 0.64 ve ikinci el konutlar için ise yüzde 0.74 faiz oranı ile ucuz konut kredisi verilmeye başlanmış, sonrasında kampanya güncellenerek ikinci el konut kredisi faiz oranı yüzde 0.79 seviyesine çekilmişti.
KONUT SATIŞ RAKAMLARI PATLADI, 190 BİN KONUT EL DEĞİŞTİRDİ!
Başlatılan kampanya sonrası pandemi döneminde zorunlu olarak ertelenen konut taleplerinin de eklenmesi ile beraber Haziran ayı konut satış rakamları beklendiği gibi rekor kırdı.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı konut satış rakamları yüzde 200 oranında artarak 190 bin barajını aşarken ipotekli konut satış rakamları da tüm zamanların rekorunu kırmış, konut satış rakamları ile konut kredisi faiz oranları arasındaki yakın ilişkide bir kere daha gün yüzüne çıkmıştı.
Özellikle de kiracılar düşen faiz oranları ve 1 sene ertelemeli konut kredisi kullanılması imkanı sunulması üzerine ev sahibi olmak için harekete geçmiş, düşen mevduat faiz oranları da gayrimenkul yatırımını yeniden ön plana çıkararak konut satış rakamlarını desteklemişti.
EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERE KRİTİK UYARI GELDİ! EVİ SATIN ALMADAN ÖNCE TAPUDA MUTLAKA BUNLARI KONTROL EDİN!
Konut satış rakamlarının artması ile beraber ev sahibi olmak isteyen kişilere de çok kritik uyarılar peş peşe geldi. Özellikle de ilk kez ev alacak ve bu konu hakkında deneyimi olmayan kişilerin sonradan pişman olmaması adına önemli uyarılar yapılırken vatandaşa tapu üzerinde yazan kat mülkiyeti, kat irtifakı ve tapu sicil kaydı üzerinde bulunan ipotek / haciz şerhi uyarıları yapıldı.
TAPU ÜZERİNDE BU YAZIYORSA SAKIN O EVİ ALMAYIN! İPOTEKLİ, HACİZLİ EV ALINIR MI, BU EVLERİ ALMANIN RİSKİ NEDİR, İPOTEK BORCU ÖDENMEZSE BANKA EVE EL KOYABİLİR Mİ?
Ne yazık ki pek çok kişi tapu işlemleri esnasında ev sahibi olmanın verdiği heyecan ve mutlulukla kendisine yapılan uyarıların önemini o anda kavrayamamaktadır.
Tapu üzerinde ipotek şerhi ya da haciz kararı bulunması durumunda tapu işlemini yapan memurun bunu sözlü olarak beyan etmesi ve taşınmazı satın alacak kişinin bu konu hakkında bilgisi olup olmadığını ve rızasını alması zorunludur.
Ancak çoğu kişi bu sorunun önemini bilmediği için kendisine söylenen bu söze rağmen imza atmaktadır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Evin tapu kaydını ve imar durumunu mutlaka detaylı inceleyin.
Eğer tapu kaydı üzerinde haciz ve ipotek varken bu kaydı bilerek taşınmazı satın alırsanız, tapu devri sonrasında bu ipotek ve hacizlerden siz sorumlu olursunuz. Satın aldığınız evi kaybetme riski ile karşı karşıya kalırsınız" diyerek bu tip konut satışlarına karşı uyarıda bulundu.
İpotekli evin borcunun ödenmemesi halinde ipotek hakkı bulunan banka, şahıs ya da kurum direkt olarak evin satışına hak kazanmış oluyor. Sizin parasını ödediğiniz ev satışa çıkıyor ve ipotek konulan tutar üzerinden alacak tahsil ediliyor.
Bu nedenle borca konu olan tutarın ipotekli konut satışı rakamı üzerinden mutlaka satış sonrası kapatılmasının istenmesi gerekiyor. Örneğin konut kredisi borcu olan evin satışı söz konusuysa vatandaşın banka ile satış işlemini banka ile anlaşması, para transferini bu banka üzerinden yapması, borca olan tutarın banka tarafından tahsil edildikten sonra diğer kısmın konutu satan kişiye ödenmesini talep etmesi öneriliyor.
KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ NE DEMEK, İSKANSIZ EV ALINIR MI, İSKANI OLMAYAN DAİRE ALMANIN RİSKLERİ NELER?
İskansız daire satışı konusunda da uyarıda bulunan Kiraz "Ev almak isteyen vatandaşlarımıza en önemli uyarım; bitmiş, iskânı alınmış taşınmazı tercih etmeleridir. Çünkü iskânı alınmış taşınmazın niteliği belirlenmiştir. Kaçağı, imara aykırılığı olmayan taşınmaz demektir" diyerek iskansız daire satışı konusunda uyardı.
Tapuda kat mülkiyeti ibaresi evin tamamlanmış yani iskanı alınmış olduğunu gösterirken kat irtifakı ibaresi ise yapı kullanma izin belgesi alınmadığını yani iskansız daire olduğunu göstermektedir.