Ev Alacaklar, Evi Olanlar Dikkat, Tapuda Hemen Bunu Kontrol Edin! İskanlı, İskansız Daire Nedir, Tapu Üzerinde Kat Mülkiyeti Yazmazsa Ne Olur, Kat İrtifakı Olursa Ne Demek?

Türkiye'de iskan sorunu çözülemeyen büyük bir yara olarak kanamaya devam ederken vatandaşa çok kritik bir uyarı daha geldi.
Ev Alacaklar, Evi Olanlar Dikkat, Tapuda Hemen Bunu Kontrol Edin! İskanlı, İskansız Daire Nedir, Tapu Üzerinde Kat Mülkiyeti Yazmazsa Ne Olur, Kat İrtifakı Olursa Ne Demek?

Türkiye'de iskan sorunu çözülemeyen büyük bir yara olarak kanamaya devam ederken vatandaşa çok kritik bir uyarı daha geldi. Ev almak isteyenlere ev alırken, evi olanlara ise hemen tapu üzerinde yazılı olan kat mülkiyeti ve kat irtifakı yazısını kontrol etmeleri önerildi. Peki, iskan ne demek, iskansız daire nedir, iskansız ev almanın riskleri nelerdir, iskanı olmayan ev alınır mı, iskanı olmayan eve kredi çıkar mı, müteahhit iskan almazsa ne olur, iskan almak zorunda mı, iskan zorunluluğu var mı? Soruların yanıtları detayları ile haberimizde...

Türkiye'nin en büyük sorunları arasında yer alan kaçak yapı sorunu her geçen gün büyümeye devam ederken yapılan binalarda da ne yazık ki iskan sorunları yaşanmaktadır.



EVİN İSKANI OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR, KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ NE DEMEK?



Ne yazık ki pek çok kişi hayatının en büyük yatırımlarından biri olan konut yatırımı esnasında iskan hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için mağdur olabilmektedir. x



Tapunun üzerinde yazan kat irtifakı ve kat mülkiyeti şeklindeki ibareler aslında o konutun iskanı olup olmadığının en büyük göstergesidir.



Ev Alacaklar, Evi Olanlar Dikkat, Tapuda Hemen Bunu Kontrol Edin! İskanlı, İskansız Daire Nedir, Tapu Üzerinde Kat Mülkiyeti Yazmazsa Ne Olur, Kat İrtifakı Olursa Ne Demek?



Her tapunun üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti ibaresi yazmakta olup konut yapımı için inşaat işini yüklenen müteahhide verilen inşaata başlama iznine kat irtifakı adı verilmektedir. Müteahit inşaata başlamadan önce belediyeye inşaatın projesini sunar ve ben bu inşaatı bu projeye uygun olarak yapacağım şeklinde taahhütte bulunmuş olur.



İnşaatın yapım aşamasının tamamlanmasının ardından ise belediyede görevli memurlar tarafından inşaat alanı kontrol edilir ve başta sunulan projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığı denetlenir. Projeye uygun olarak inşaatın tamamlandığının belirlenmesi ile beraber projeye yapı kullanma izin belgesi yani iskan belgesi verilir ve inşaatın fiilen tamamlanmış olduğu, binanın tamam olduğu yasal olarak tescillenir.



İSKANI OLMAYAN BİNA KAÇAK YAPILMIŞSA YIKILABİLİR!



Ne yazık ki bazı müteahhitler ilk başta 3 kat olarak izin aldıkları binayı sonradan 4 kat yapmak gibi bazı usulsüzlüklere imza atabilmektedir. Bu gibi durumda inşaat izninine tabi olmayan 4. katın yıkılması gündeme gelir ki bu da bu daireyi alan kişinin evinden olması anlamına gelecektir.



Konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan ise konu hakkında yapmış olduğu uyarısında “İskan belgesi olmayan binalar, yasal değildir ve haklarında yıkım kararı verilebilir. Binanın iskanının geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir.



Binanın iskanlı olmaması durumunda binada olan elektrik ve su faturaları tek bir fatura olarak bina adına kesilir ve iskan olmadığı için daha pahalı olan şantiye fiyatı üzerinden faturalandırılır" diyerek ev almak isteyen kişileri başınız belaya girebilir şeklinde uyardı.



Bir diğer kritik uyarı ise Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından yapılmış ve "Ev almak isteyen vatandaşlarımıza en önemli uyarım; bitmiş, iskânı alınmış taşınmazı tercih etmeleridir. Çünkü iskânı alınmış taşınmazın niteliği belirlenmiştir. Kaçağı, imara aykırılığı olmayan taşınmaz demektir" diyerek iskansız dairelerin alımı konusunda temkinli davranılması gerektiği söylenmişti.



Ev Alacaklar, Evi Olanlar Dikkat, Tapuda Hemen Bunu Kontrol Edin! İskanlı, İskansız Daire Nedir, Tapu Üzerinde Kat Mülkiyeti Yazmazsa Ne Olur, Kat İrtifakı Olursa Ne Demek?



İSKAN ALMAYAN MÜTEAHHİT NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, MÜTEAHHİTİN İSKAN ALMA ZORUNLULUĞU VAR MI?



Konu hakkında vatandaşın merak ettiği soruları yanıtlayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz satın aldığı evin iskanı olmadığını öğrenen kişilerin de yasal hakları olduğu hatırlatmasında bulunarak "Binayı fiilen teslim aldınız, ancak müteahhit iskân belgesini almıyor ise müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek. Müteahhit iskân almak zorunda.



Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” diyerek müteahhitin iskan alma zorunluluğu olduğun belirterek bunun için bir yasal süre sınırlaması olmadığını dile getirdi.



Müteahhit iskan almıyor, ya da iskan almak için para istiyor diyen kişiler için ise şikayet konusunda sulh hukuk mahkemelerine başvuruda bulunmalarını tavsiye ederek herkesin hakkını araması gerektiğine vurgu yaptı.



İSKANI OLMAYAN EVE KREDİ ÇIKAR MI, İSKANSIZ KONUT KREDİSİ VERİLİR Mİ?



Yasal olarak iskansız dairelerin satışını yasaklayan hiçbir engel bulunmamakla beraber bazı bankalar riskleri nedeni ile sadece iskanı olan dairelere kredi vermeyi tercih etmektedir. Yani genel bir uygulama bulunmamakla beraber her banka farlı bir politika izlediği için özellikle de yüksek kredi notu olan kişilere bazen bu tip konutlar için de kredi onayı verilebilmektedir.



Emlak365.com