Ev Alacaklar İçin Önemli Uyarılar! Bunlara Dikkat Etmelisiniz...

Millet olarak gayrimenkule yatırım yapmayı seviyoruz. “Tek oda da olsa başımı sokacak bir yerim olsun” düşüncesi genel olarak hakim.
Ev Alacaklar İçin Önemli Uyarılar! Bunlara Dikkat Etmelisiniz...

Millet olarak gayrimenkule yatırım yapmayı seviyoruz. “Tek oda da olsa başımı sokacak bir yerim olsun” düşüncesi genel olarak hakim. Ancak ev alırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Çoğu zaman borca girerek yaptığımız bu yatırım için düşünerek ve ön araştırma yaparak hareket etmek gerekiyor.

Nerede, Nasıl Bir Ev Arıyorsunuz?


Çoğunlukla aranılan gayrimenkulun fiyatı belirleyici olsa da lokasyon, oda sayısı, bölgedeki diğer projelerde önemli. ihtiyaca yönelik ev için araştırma yapılıp, seçenekler 1-2 adete indirildikten sonra işin tapu kısmına geçilmeli ve burada da gerekli araştırma ve bilgiler alınmalı.

Ev Alacaklar İçin Önemli Uyarılar! Bunlara Dikkat Etmelisiniz...

Tapu Dairesinde Neler Yapılır?


Tapu dairesine gitmeden önce randevu almayı unutmayın. Birçok resmi kurumda olduğu gibi Tapu Müdürlüklerinde de işlemler artık randevu sırasına göre ilerliyor. ALO 181’den ya da internetten bilgi alabiliyorsunuz.

Tabi tapu dairesine gitmeden önce gerekli evrakları hazır etmeniz gerekiyor. işlemlerinizi kendiniz yapacaksanız, kimliğiniz mutlaka yanınızda olsun. Kimliğinizin T.C. kimlik numaralı olması şart. Eğer tapu alım işlemlerini bir aracı ile yaptıracaksanız ona vekaletname vermeniz gerekiyor.

Evraklarınız hazır olduktan sonra, ödemelerin yapılması gerekiyor. Tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınan bir tutar ama tapu döner sermaye bedelini sadece alıcı ödüyor. Bu ödemelerin yapıldığına dair dekontlar, daha sonra işlemi yapacak olan memura veriliyor. Sonrasında ise anlaşma odasında alış ve satışı yapan taraflar satış evraklarını imzalayarak işlemi tamamlıyorlar. Burada tüm tarafların ve ortakların imzasının olması önemli.

Alıcı ya da satıcı tarafında eğer okuma yazma bilmeyen kişiler var ise akraba olmayan iki şahidin buraya getirilmesi ve tapu satışına tanıklık etmelerinin sağlanması gerekiyor. Akit odası da denilen bu anlaşma odasında tapu görevlisi, satıcı kişiye ya da kişilere satışın karşılığı olan bedeli alıp almadığını sözlü olarak da sorar. İmzalı ve sözlü olarak satış onaylanır. Tüm işlemler bu odada tamamlandıktan sonra, son imza için evraklar tapu müdürüne götürülür. Herhangi bir uyuşmazlık ya da belirsizlik durumunda tapu yetkilisinin satışı iptal etme hakkı vardır.

TAPU HARCI DÖNER SERMAYE BEDELİ 2021

2021 yılında ev almak isteyen kişilerin ödemekle yükümlü oldukları tapu harcı döner sermaye bedeli hizmet bedeli 127 lira ve ilave hizmet bedeli 21,50 lira olmak üzere toplamda 178.50 lira olarak uygulanmaktadır.

TAPU HARCI HESAPLAMA 2021

2021 yılında tapu harcı yine yüzde 4 olarak uygulanmaya başlandı. Tapu harcını kim öder sorusuna yanıt olarak ise alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak veriliyor.

Aşağıda yer alan hesaplamalardaki tapu harcı miktarının yarısını evi satan kişi, yarısını ise evi alan kişi ödeyecektir.

Tapu harcı hesaplama işlemi ise şu şekilde gerçekleşiyor; (toplam tapu harcı masrafı hesaplanırken bu rakamlara 178,50 liralık döner sermaye harcı eklenecektir)

100 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 4 Bin Lira

150 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 6 Bin Lira

200 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 8 Bin Lira

250 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 10 Bin Lira

300 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 12 Bin Lira

400 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 16 Bin Lira

500 Bin Liralık Konut Satışı İçin Ödenecek Toplam Tapu Harcı Rakamı 20 Bin Lira

Emlak365.com