Ev Alacaklara Kötü Haber Geldi! Zam Yağmuru Sonrası Konut Fiyatları Tarihi Zirveye Tırmandı

Konuta olan talebin artması ile beraber yükselişe geçen konut fiyatları yeni bir rekora daha imza attı.
Ev Alacaklara Kötü Haber Geldi! Zam Yağmuru Sonrası Konut Fiyatları Tarihi Zirveye Tırmandı

Konuta olan talebin artması ile beraber yükselişe geçen konut fiyatları yeni bir rekora daha imza attı. Vatandaş bir yandan yükselen konut kredisi faiz oranları bir yandan da yükselen ev fiyatları nedeniyle çifte mağduriyet yaşarken konut metrekare fiyatları ise tarihi zirvesini gördü. Detaylar haberimizde...

Ev almak isteyenler bir kötü haber daha geldi. Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlar bir yandan da yükselen konut fiyatları ile mücadele ediyor.



İlk olarak düşüş serisini 2019 yılının Nisan ayında sonlandıran ve yükselişe geçen konut metrekare fiyatları aralıksız çıkışını Ağustos ayında da sürdürdü ve tarihi zirve rekorunu kırdı.



KONUT METREKARE FİYATLARI TARİHİ ZİRVESİNİ GÖRDÜ!



Tam 17 ay boyunca üst üste yükselen konut metrekare fiyatları yaşanan yükselişin ardından tarihi zirvesini gördü.



Açıklanan son endeks verilerine göre Konut Metrekare Birim Fiyatı Türkiye genelinde 3 bin 530 TL sınırına ulaşarak tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştı.



Ev Alacaklara Kötü Haber Geldi! Zam Yağmuru Sonrası Konut Fiyatları Tarihi Zirveye Tırmandı



Ağustos sonu itibari ile yüzde 26.2 oranında yükselen konut fiyat endeksi 144.4 seviyesine ulaşırken İstanbul'da ortalama birim fyiat 5 bin 766 TL, Ankara'da 2 bin 641 TL ve İzmir'de ise 4 bin 120 TL olarak kayıtlara geçti.



2019 senesinin Nisan ayından bu yana düzenli olarak yükselen ve 17 aylık bir yükseliş serisi yaşayan fiyatlar son bir yılda yüzde 25,9 oranında artış gösterirken yılın ilk 8 aylık döneminde yaşanan yükseliş oranı ise yüzde 20,5 seviyesine ulaştı.



KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ / YÜKSELİYOR?



Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli nedeni konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün ardından konuta olan yoğun talep olarak gösterildi.



Özellikle de pandemi dönemi sonrasında kamu bankaları tarafından verilen düşük faizli konut kredisi kampanyası kapsamında vatandaşlar kampanyaya yoğun ilgi göstermiş ev sahibi olmak isteyen kişilerin bir andaki aşırı talep yığılması konut fiyatlarında yükseliş yaşanmasına neden olmuştu.



Yine son dönemde inşaat sektöründe de tartışmalar yaratan çimento ve demir fiyatlarına gelen yoğun zamlarda sektörün ham maddesi olan bu ürünlerdeki fiyat artışı nedeniyle ev fiyatlarına zam gelmesine neden olmuştu.



Emlak365.com