Ev Alacaklara Tapu Harcı Uyarısı! Maliye Düşük Gösterilen Beyanı Tespit Ediyor, Cezası Çok Büyuk

Ev alacak olan vatandaşlar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi tapu harcı ödemeleri.
Ev Alacaklara Tapu Harcı Uyarısı! Maliye Düşük Gösterilen Beyanı Tespit Ediyor, Cezası Çok Büyuk

Ev alacak olan vatandaşlar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi tapu harcı ödemeleri. Alım satım işlemlerinde tapu harcı ödemesini düşürmek için uygulanan bazı yöntemler daha sonra tespit edilirse büyük cezalarla karşılaşılabilir. Tapu harcının gerçek değerinden beyan edilmemesi durumunda vatandaşlara uygulanacak cezalara ilişkin detaylar haberimizde.

Ev alacak olan vatandaşlar için en önemli masraf kalemlerinin başında tapu harcı geliyor. Tapu harcı ödemeleri beyan edilen satış rakamı üzerinden ödenmekte olup alıcı ve satıcı tarafından ödeniyor. Ancak bu ödemeler için satış sözleşmesi imzalanabilir ve tapu harcını tek bir tarafta ödeyebilir.



TAPU HARCININ GERÇEK DEĞER ÜZERİNDEN BEYAN EDİN



Konut alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, satışı yapılacak konutun gerçek satış değerinin beyan edilmesi. Eğer satış gerçek rakamlar üzerinden gösterilmezse ve ileride bu durum tespit edilirse yüklü miktarda ceza ödenir.



Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu durumda tapuya gerçek satış değeri bildirilmeli. Gerçek satış değeri değilde daha az tutarda harç ödemek için sadece rayiç bedeli beyan edilirse bu bedel cezalı ödeniyor.



Gerçek Değer Maliye Tarafından Tespti Ediliyor



Gerçek değer ise Maliye tarafından farklı yöntemlerle tespit edilebiliyor. Bu noktada banka hesapları, kredi başvuruları, evin satış ilanı gibi veriler evin gerçek satış değerini ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında aynı apartmanda oturanların ödediği harçlar karşılaştırılıyor, evin satılığa çıkan ilanları izleniyor.



NE KADAR CEZA ÖDENİR?



Tapu müdürlükleri, alıcı ve satıcının adı ve adresi ile gayrimenkulun değerini ve vasıflarını Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) düzenli olarak bildiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ise bu verileri doğruluyor. Eğer bildirilen veriler arasında fark varsa oluşan fark alıcı ve satıcıdan tahsil ediliyor. Ayrıca, ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Emlak haberlerini yakından takip etmek için;



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Pişmanlık Dilekçesi



Gelir İdaresi Başkanlığı eksik harç ödediğinizi fark etmeden pişmanlık dilekçesi verilmesi durumunda ise yüzde 25'lik vergi ziyaı cezası ödenmiyor, beyan farkının tapu harcı bedeli yasal faizi ile ödeniyor.



Emlak365.com