Ev Alıp Satmak, Kiralamak İsteyenler İçin Emlakçı Komisyonu Ne Kadar 2020, Yüzde Kaç, Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ev satın alırken ya da kiralanırken ödenen masraflar arasında yer alan emlakçı komisyonu hakkında çok sayıda merak edilen detay bulunuyor.
Ev Alıp Satmak, Kiralamak İsteyenler İçin Emlakçı Komisyonu Ne Kadar 2020, Yüzde Kaç, Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ev satın alırken ya da kiralanırken ödenen masraflar arasında yer alan emlakçı komisyonu hakkında çok sayıda merak edilen detay bulunuyor. Peki, emlakçı komisyonu yasal mı, emlak komisyonu ne kadar, kim öder, emlakçı parasını ev alan mı, satan mı öder, kaç lira, ev kiralarken ev sahibi emlakçı komisyonu öder mi? Soruların yanıtları haberimizde...

Ev satın alırken, ev satarken ya kiralarken emlakçı kullanarak aradığı evi bulan kişiler belirli oranda emlakçı komisyonu ödemek zorundadır.



EMLAKÇI KOMİSYONU YASAL MI?



Evet, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son yasal düzenlemenin ardından emlakçılara yetki belgesi zorunluluğu getirilmiş olup emlakçılık yetki belgesi olan her emlakçının sunduğu hizmet karşılığı komisyon alma hakkı vardır.



Ev Alıp Satmak, Kiralamak İsteyenler İçin Emlakçı Komisyonu Ne Kadar 2020, Yüzde Kaç, Hesaplama Nasıl Yapılır?



EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR 2020?



Yeni yönetmelik kapsamında emlakçıların alabilecekleri yasal komisyon sınırı da belirlenmiştir.



Söz konusu rakam üst sınır olarak uygulanmakta olup bu sınırın aşılmaması şartı ile emlakçının alacağı komisyon tutarında indirim yapması mümkündür. Örneğin emlakçının yüksek tutarlı bir satış işlemi için müşterisini ikna edebilmek adına indirim yapmasına olanak sağlanmaktadır.



2020 yılı için uygulanacak olan emlakçı komisyonu taşınmaz alım ve satım işlemleri için KDV hariç olarak belirlenen satış tutarının yüzde 4'ü ile sınırlandırılmaktadır. Bu oranın yüzde 2'lik bölümünü taşınmazı alan taraf diğer yüzde ikilik bölümü ise taşınmazı satan tarafça ödenir.



Taşınmaz kiralama işlemlerinde ise kira sözleşmesi ile belirlenen aylık kira tutarınca emlakçı komisyon alma hakkına sahiptir. Bu rakam sadece kiralayan tarafından ödenir.



EMLAKÇI KOMİSYONU HESAPLAMA



200 bin liralık bir taşınmazın satın alınması durumunda 4 bin lira taşınmazı alan taraf, 4 bin lirada taşınmazı satan taraf olmak üzere emlakçı 8 bin lira komisyon alma hakkı elde eder.



Aylık kirası 2 bin lira olan bir taşınmazın emlakçı üzerinden kiralanması durumunda ise taşınmazı kiralayan taraf 2 bin lira emlakçı komisyonu öder ancak taşınmaz sahibinin komisyon ödemesi söz konusu değildir.



Emlak365.com