Ev Alırken ve Kiralarken Ne Kadar Kapora, Emlakçı Komisyonu Verilir, Kredi Çıkmazsa Geri Alınır Mı?

Ev alırken ve kiralık ev sözleşmesi imzalanırken belirli oranlarda kapora ve emlakçı komisyonu ödemesi yapılmaktadır.
Ev Alırken ve Kiralarken Ne Kadar Kapora, Emlakçı Komisyonu Verilir, Kredi Çıkmazsa Geri Alınır Mı?

Ev alırken ve kiralık ev sözleşmesi imzalanırken belirli oranlarda kapora ve emlakçı komisyonu ödemesi yapılmaktadır. Peki, ev alırken ne kadar kapora verilir, verilen kapora geri alınır mı, kapora ne için verilir, ne anlama gelir, ev alırken emlakçı ne kadar komisyon alır, emlakçı komisyonunu kim öder, emlakçıya komisyon verilmezse ne olur, emlakçı komisyonu nedir? Soruların yanıtları haberimizde...

Konut alım satımları ile kiralama işlemlerinde en çok tartışma konusu yaratan iki madde emlakçı komisyonu ve kapora ödemeleridir.



KAPORA NE ANLAMA GELİR, NE İÇİN VERİLİR?



Konut alım satımlarında üzerinde en çok anlaşmazlık yaşanan konuların başında kapora ödemeleri gelmektedir. Kapora taşınmazı satan kişinin satış işlemini garanti altına almak adına alıcı taraftan satış bedelinin karşılığında belli bir miktarda önden almış olduğu ücrettir.



Kapora satış işleminin garanti altına alınması amacı ile tahsil edilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus satış ve satıştan cayma maddelerinin kapora sözleşmesi ile yazı altına alınmasıdır. Örneğin kişi konut kredisi çekerek ev satın almak istiyor ve önden kapora ödemesi yapıyorsa mutlaka sözleşmede konut kredisinin reddi halinde sözleşmenin iptal edileceği hükmünü eklemelidir.



Bu gibi satışın sonradan bozulabileceği haller kayıt altına alınırsa ödenen kaporanın iadesi konusunda da tartışma yaşanmayacaktır.



Ev Alırken ve Kiralarken Ne Kadar Kapora, Emlakçı Komisyonu Verilir, Kredi Çıkmazsa Geri Alınır Mı?



EV KİRALARKEN VE SATIN ALIRKEN KAPORA NE KADAR ÖDENİR?



Kapora ödemesi için emlakçı komisyonu gibi belirlenen kesin bir rakam bulunmamaktadır. Burada satış rakamı ya da kira sözleşmesi üzerinden belirlenen rakam üzerinden taraflar arasında karşılıklı iyi niyet çerçevesinde bir rakam belirlenir.



Önemli olan kişinin mümkün olduğunca elden nakit ödeme yapmaması, elden ödeme yapıyorsa da mutlaka kapora sözleşmesi hazırlayarak bu tutarı karşılıklı imzaların atıldığı bir kağıt ile kayıt altına almasıdır.



EV ALIRKEN EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR? EMLAKÇIYA YÜZDE KAÇ KOMİSYON ÖDENİR, KOMİSYONU KİM ÖDER?



Ev satın alırken ödenen bir diğer masraf ise evi sahibinden değil emlakçıdan satın alanlar için emlakçı komisyonu ödemisidir. Emlakçı komisyonu 2020 yılı için alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak tahsil edilmektedir.



Ancak tarafların konut fiyatı için pazarlık yaparken karşılıklı anlaşmaya vararak bu tutarı paylaşabileceği gibi tek tarafın ödemesine de karar verir. Örneğin ev sahibi evin satış fiyatı üzerinden indirim yaparak emlakçı komisyonunun alıcı tarafından ödenmmesini talep edebilir. Burada karşılıklı tarafların anlaşması önemlidir.



Ev kiralarken emlakçı komisyonu için ise uygulama farklıdır. Ev kiralarken ev sahibi emlakçı komisyonu ödemez. Kiralayan taraf ise bir aylık kira bedelini geçmeyecek şekilde emlakçıya komisyon öder.



Ev Alırken ve Kiralarken Ne Kadar Kapora, Emlakçı Komisyonu Verilir, Kredi Çıkmazsa Geri Alınır Mı?



EMLAKÇIYI ARADAN ÇIKARMAK SUÇ MU, EMLAKÇIYA KOMİSYON ÖDENMEZSE NE OLUR?



Evet, yasal olarak emlakçıyı aradan çıkarmak suç olup emlakçının bunu ispatlaması durumunda hem komisyon hem de mahkeme masrafları ödenmektedir.



Emlakçı vasıtası ile bir araya gelen tarafların komisyon ödememek için kendi aralarında satış yapması ve emlakçıyı aradan çıkarması hakkında çok sayıda emsal karar bulunmakta olup komisyon ödemesi yapılmak zorundadır.



KAPORA VE EMLAKÇI KOMİSYONU HANGİ DURUMLARDA İADE EDİLMELİDİR, HANGİ DURUMLARDA PARA YANAR?



Evin satışı ya da kiralanmasında kiralama ya da alma sözü veren tarafın dışında gerçekleşen her türlü olumsuzluklarda kapora ve emlakçı komisyonu iade edilmelidir.



Örneğin konutta olacak tadilatın uzaması gibi nedenlerde kapora ödeyen taraf daha fazla beklemek istemezse bu durumda kapora iade edilmelidir. Yine konut kredisi onayı çıkmaması durumunda kişinin kendi isteği ile değil de kendi dışında bir zorunluluktan dolayı evden vazgeçmesi nedeni ile de para iadesi yapılmaktadır.



Ancak kapora ve komisyon ödeyen kişinin kendi özgür iradesi ile satıştan vazgeçmesi, yani düşünüp sonradan karar değiştirmesi gibi durumlarda ödediği para yanar ve iade edilmez.



Emlak365.com