Ev Almak İsteyenler Dikkat! Hisseli, Arsa, Toprak Tapu Ne Demek, Bu Tapulu Ev Alınır Mı, Eve Kredi Çıkar Mı?

Ev almak isteyen kişiler çoğu zaman evin tapusunun olmasını yeterli görmekte olup tapunun üzerinde yazan ibareyi dikkate almıyor.
Ev Almak İsteyenler Dikkat! Hisseli, Arsa, Toprak Tapu Ne Demek, Bu Tapulu Ev Alınır Mı, Eve Kredi Çıkar Mı?

Ev almak isteyen kişiler çoğu zaman evin tapusunun olmasını yeterli görmekte olup tapunun üzerinde yazan ibareyi dikkate almıyor. Ancak tapu üzerinde yazan hisseli tapu, arsa tapulu ev, toprak tapusu gibi çok sayıda farklı ibare bulunuyor. Peki, arsa, hisseli ve toprak tapulu ev alınır mı, arsa tapulu eve kredi çıkar mı, bu tapuların riskleri neler, alınmalı mı, alınmamalı mı? Soruların yanıtları haberimizde...

Son dönemde düşen konut kredisi faiz oranları ile beraber konut satış rakamları rekor oranda artış gösterirken ev almak isteyenlere çok kritik bir uyarı geldi.



EV ALIRKEN TAPU ÜZERİNDEKİ İBARELERİ MUTLAKA DİKKATE ALIN!



Konu hakkında You Tube kanalı üzerinden özel bir video paylaşan Değerleme Uzmanı ve Şehir Plancısı Celal Erdoğdu konu hakkında takipçilerine detaylı bilgi verdi.



Erdoğdu "Hisse tapulu, toprak tapulu ve arsa tapulu konut ne demektir, bugün bu bilgileri sizinle paylaşacağım. Piyasada 3 tip tapu var. Bunlardan biri de kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli dediğimiz mevcut durumda tapusunun üzerindeki eşleşmiş hali ile eşleşen ve olması gereken tapu tipidir.



Bunun dışında halk arasında çok farklı söylemler ile isimlendirilen tapu türleri de bulunuyor. Aslında teknik jargonda arsa, toprak ve hisse gayrimenkul adı verilen tapular da bulunuyor. Yatırım yaparken hangisi avantajlı, dezavantajlı olarak öne çıkıyor bunları anlatacağız.



Ben tanımlama yaparken arsa, toprak ve hisseli tapu yerine arsa tapusu diyeceğim siz hangisini anlamak isterseniz onu anlayın. 3 tip arsa tapusu var. Bunlardan bir tanesi ruhsatsız olan, imarı olmayan ya da imarı olsa da kaçak olarak yapılan ve konut yatırımı için en çok uzak durmanız gereken tapu türü.



Ev Almak İsteyenler Dikkat! Hisseli, Arsa, Toprak Tapu Ne Demek, Bu Tapulu Ev Alınır Mı, Eve Kredi Çıkar Mı?



İkinci olarak ise ruhsatlı binada bir hisse. Arsamız var, arsanın imarı var ve bu arsa üzerinde inşaat yapılması için de yapı ruhsatı yapılmış ve alınmış hisse. Bu birincisine göre daha iyi ama üçüncüsüne göre daha kötü .



Üçüncü tip ise iskanlı bir binada hisse. Bir arsamız var, o arsa üzerinde iskanlı bir binamız var, o bina için ruhsat alınmış, bu ruhsata göre inşaat yapılmış, bu binanın inşaatına uygun olarak yapıldığı iskan belgesi alınarak kanıtlanmıştır.



Birinci tip tapular için asla alınmasını asla önermem. Bu binalarda çünkü yapı ruhsatı dahi yok. İnşaatın nasıl yapıldığı bile belli değil.



İkinci tipte ise belediye tarafından denetimler yapılmadığı için belediye tarafından onaylanmadığı için yapı ruhsatına uygun olarak yapılıp yapılmadığını bilemeyiz.



EV ALMADAN ÖNCE TAPUDA VE BELEDİYEDE MUTLAKA EKSPER DESTEĞİ ALIN!



Ev Almak İsteyenler Dikkat! Hisseli, Arsa, Toprak Tapu Ne Demek, Bu Tapulu Ev Alınır Mı, Eve Kredi Çıkar Mı?



Ev almadan önce tapunun üzerinde mutlaka niteliği bölümünü dikkate alın. Bağımsız bölüm numarası yazılı olan tapuları tercih edin. Bu tapular iskanlı binalara ait olan tapulardır. Bu tapuların rengi yeni tapularda kahverengi oldu. İskanı olmayan binalardaki konutlar için uygulanan yeni tapu belgeleri üzerindeki renk ise turkuaz" diyerek ev almak isteyenleri uyardı.



Emlak365.com