Ev Kiraları Alev Aldı! Kiralar Neden Yüksek?

Kiralık ev fiyatları yükseldi! Pek çok bölgede kiralık ev fiyatları ikiye katladı. Peki, kiralık ev fiyatları neden arttı, ne zaman düşer?
Ev Kiraları Alev Aldı! Kiralar Neden Yüksek?

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok şehirde kiralık ev fiyatları rekor seviyelerde yükseldi. Pandemi döneminde başlayan kira artışları katlanarak arttı. Özellikle de dar gelirli vatandaşlar bütçelerine göre ev bulmakta zorlanırken vatandaşın kiralık ev isyanı gündemi belirlemeye devam ediyor.

Dar gelirli vatandaşlar bazı bölgelerde asgari ücretin bile üzerine çıkan kiralık ev fiyatları nedeni ile barınma sorunu yaşarken duruma müdahale edilmesini istedi. Peki, ev kiraları neden yükseldi, kiralık ev fiyatları ne zaman düşer?

KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Büyükşehirler ve öğrenci şehirleri başta olmak üzere Türkiye'nin genelinde kiralık ev bulmak zorlaşırken kiralık ev kıtlığı yaşanan şehirlerde kiralık ev fiyatları cep yakmaya başladı. Bazı bölgelerde yaşanan artış yüzde 100'e yaklaşırken Türkiye genelinde ise ortalama kiralara geçen seneye oranla yüzde 40 oranında zam geldiği belirtiliyor.

Ev Kiraları Alev Aldı! Kiralar Neden Yüksek?

Kira artışlarının ana nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor;

  • Türkiye'nin son dönemde yoğun bir göçmen akınına uğraması. Türkiye'ye sığınmacı olarak kişilerin kimsenin beğenmediği ya da ucuz fiyatlarla kiraya verilen evleri tutmalarının alt gelir grubuna yönelik ucuz boş kiralık ev bırakmaması,
  • Kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesi ile beraber eski binaların hızla yıkılması, bu binalarda oturan ev sahiplerinin zorunlu olarak kiraya çıkması,
  • Üniversitelerde yüz yüze eğitime başlanması ile beraber öğrencilerin hızla okullarına geri dönmesi. Bu nedenle bu sene diğer senelerden farklı olarak sadece yeni üniversiteye yazılan öğrenciler değil aynı zamanda geride bıraktığımız sene evlerini zorunlu olarak boşaltan öğrencilerin de kiralık ev aramaya başlaması.
  • Müteahhitlerin yükselen inşaat maliyetleri nedeni ile üretimi yavaşlatması. Satamayacakları endişesi ile yeni konut projelerini rafa kaldırması ile beraber konut kıtlığının yaşanmaya başlanması.
  • 2020 senesinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan ucuz konut kredisi desteği kampanyası ile beraber üretiminin sınırlı tutulduğu konutlara başlayan yoğun talebin arz - talep dengesini bozması ile beraber konut fiyatlarının hızla yükselişe geçmesi,
  • Pandemi nedeni ile küresel piyasalarda yaşanan konut fiyatlarındaki artışın Türkiye'de çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi. Pandemi nedeni ile değişen dengelerin emlak fiyatlarını yüksetmesi. Pahalanan konutların kiralarında da artış yaşanması.