Ev Sahibi Fiyatlar Yükseldi Diye 800 TL'lik Kirayı 2.500 TL Yapabilir Mi? Tek Bir Yolu Var

Konut kiralarında yaşanan sorunlu süreç devam ediyor. Ev sahipleri kira fiyatlarını yukarı çekerken kiracılar ise en uygun fiyata konut bulmanın peşinde. Eski kiracılar ise zam tutarını düşünüyorlar.
Ev Sahibi Fiyatlar Yükseldi Diye 800 TL'lik Kirayı 2.500 TL Yapabilir Mi? Tek Bir Yolu Var

Konut kiraları 2021 yılı yaz ve sonbahar döneminde çok yükseldi. Öyle ki kademeli olarak devam eden kira artışları son dönemlerde okulların ve üniversitelerin açılmasıyla daha sert oldu. Konut kiralarında yaşanan fiyat artışlarında ise eski kiracılar tarafından da merak ediliyor. Özellikle yüksek kira isteyen ev sahiplerine karşı kiracılar haklarını merak ediyorlar.

800 TL OLAN KİRA 2.500 TL, 3.000 TL YADA 4.000 TL'YE YÜKSELTİLİR Mİ?

Kiracıların ödeyecekleri aylık kira tutarı sözleşmede yer alan tutar üzerinden düzenli olarak ödenir. Sözleşmede yer alan tutar ise kontrat imzalanırken her iki tarafın onayı ile belirlenir. Daha sonraki yıllarda ise kiracıların ödeyecekleri aylık kira tutarları, sözleşmede yer alan tutar üzerinden hesaplanır.

Sözleşmenin üzerinden bir yıl geçtikten sonra sözleşme yenileyecek olan ev sahibi ile kiracı sözleşme imzalanan ayın kira artış oranına göre yeni 12 aylık süreç için kira hesaplaması yaparlar. Kira artış oranı ise son 12 ayın TÜFE oranlarına göre belirlenir.

Yasal uygulama bu şekilde olurken bazı ev sahipleri bu uygulamanın dışına çıkarak fiyatları çok artırmak istiyorlar. Bu tür durumlarda kalan kiracılar ise yasal haklarını bilmek zorunda.

Konuaya ilişkin kapsamlı açıklama Hürriyet’ten Oya Armutçu tarafından ele alındı. Armutçu köşesinde yer verdiği yazısında sert fiyat yükselişlerine dair açıklamada bulundu. Bu kapsamda bir soru ve bir cevap ile konuyu ele alan Armutçu; "Kira katlandı diye konutta yüksek istenebilir mi?" sorusunu yanıtladı.

İŞTE O YASAL HAKLAR

Oya Armutçu soruya verdiği yanıtında 800 TL'lik ev kirası üzerinden bir örnek verdi. "KONUT kiralarında ise örneğin bir konut aylık 800 TL’ye kiralanmış ise ev sahibi akit yılını takip eden dört yıl toplam beş yıl süre boyunca ancak TÜFE artış oranına göre artış yaparak, kira parası talep edebilir. O bölgede ‘kiralar katlandı’ diye kira parasının 4 bin bin TL olduğunu iddia edip 4 bin TL aylık kira parası ödenmesini talep edemez."

Tek Bir Yolu Var

Armutçı soruya yaptığı açıklamasının devamında özel bir durumun olduğunu ifade ederek "Ancak, beş yıllık süre geçtikten sonra rayiç kira bedellerine göre aylık kira parası hak ve nesafet kuralına göre tespit edilip ödenmesi talep edilebilir." bilgisini verdi.