Ev Sahibi Vefat Ederse Kira Sözleşmesi Sona Erer Mi, Mirasçılar Kiracıyı Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahibinin vefat etmesiyle kiracının durumunun ne olacağı merak ediliyor. Ev sahibinin ölmesi kira sözleşmesini sona erdirir mi? Kiracılar mirasçılar ile yeni kira sözleşmesi yapmak zorunda mı?
Ev Sahibi Vefat Ederse Kira Sözleşmesi Sona Erer Mi, Mirasçılar Kiracıyı Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında çok sayıda hukuki işlem bulunmaktadır. Ancak bir ev sahibinin vefat etmesi durumunda kiracılar ne şekilde hareket etmeleri pek bilinen bir durum değildir. Bundan dolayı da mirasçılar ev sahibi özelliği kazandıktan sonra ya kiraya zam yapmakta veya kiracıyı evden çıkartmak için girişimlerde bulunmaktadırlar. Peki böyle bir duruma hukuk nasıl yaklaşıyor. Bir ev sahibinin vefat etmesi kiracının durumunu ne şekilde etkileyebilir?

EV SAHİBİ ÖLÜRSE NE OLUR?

Bir ev sahibinin vefat etmesi kiracı açısından şeklen bir değişikliğe neden olmaz. Kira sözleşmesi bir kiralanan için yapılmıştır ve sona erdirilmesine dair kaideler bellidir. Evin sahibinin değişmesi kira sözleşmesini geçersiz kılmayacağı evin satışı ile zaten bilinmektedir. Yeni ev sahibi nasıl ki kira sözleşmesini de satın almışsa mirasçılar da kira sözleşmesini aynı şekilde devralmış sayılırlar.

MİRASÇILAR KİRAYA ZAM YAPABİLİRLER Mİ?

Ev sahibinin vefat etmesi ve evin mülkiyetinin onun mirasçılarına geçmesi ile kiracı açısından değişen tek şey ev sahibinin kim olduğudur. Vefat eden ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesi aynı şekilde devam eder. Dolayısıyla miras yoluyla ev sahibi olan kişiler kiracıya zam talebinde bulunamazlar. Kiracı böyle bir talebe olumlu cevap vermek zorunda değildir. Ortada olan kira sözleşmesi yenilenmez. Hatta yenilense bile bir mahkeme süreci yaşanırsa mahkeme vefat eden ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesini esas alır.

MİRASÇILAR KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİRLER Mİ?

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak için haklı gerekçeler neyse mirasçı ev sahipleri için de o gerekçeler geçerlidir. Örneğin bir mirasçı evde kendisi oturacaksa kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak kiracıdan keyfi olarak evden çıkarılması mümkün değildir.