Ev Sahipleri Eve Zarar Veren Kiracıları Nereye Şikayet Ederler?
Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar sık sık sosyal hayatta gündeme gelmektedir. Genellikle güzel başlayan ilişkilker zaman içerisiğnde tarafların bazı yükümlülüklerini aksatması ile problemli bir şekle bürünebiliyor.
Kiracılar ve ev sahipleri arasında sorunların büyük bir kısmı kira ödemesi üzerine gerçekleşmektedir. Kira ödemelerini düzenli olarak yapmayan kiracılar ev sahiplerini usandırmaktadırlar. Ancak yaşanan problemler bununla da sınırlı değildir.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında gerilimi arttıran başlıca sorunlar arasında kiracıların kiraladıkları mülklere zarar vermeleri oluyor. Genellikle kiralamanın sona erme aşamasında çıkan bu sorun tarafların anlaşmazlığına neden oluyor.
Ev sahipleri kiralama başlangıcında kiracılara evi ne şekilde teslim ederlerse kiralamanın sona ermesiyle de kendilerine aynı şekilde teslim edilmesini istiyorlar. Bu istek haklı bir gerekçeye dayanırken kiracılar zaman zaman buna aykırı davranabiliyorlar. Peki böyle durumlarda ev sahipleri ne yapmalıdır?
KİRACI EVE ZARAR VERİRSE NE YAPILIR?
Bir kiracının kiraladığı bir eve zarar vermesi durumunda ev sahipleri genellikle nasıl hareket edeceklerini bilememektedirler. Öncelikle kiralama süresi içerisinde taraflar kira sözleşmesi ile kendilerini yasal güvence altılana alırlar.
İmzalanan kira sözleşmesi her iki tarafa da bazı yükümlülükler yüklemekte ve haklar vermektedir. Bu yazılı kurallara ise uyulma zorunluluğu vardır. Bunlardan birisi de kiracıları evi ev sahiplerine nasıl teslim almışlarda o şekilde teslim etmektir.
SULH HUKUK MAHKEMELERİNE ŞİKAYET EDİLEBİLİR?
Kiracı eğer eve zarar vermişse ev sahibi bu zararın maliyetini depozitodan düşebilir. Eğer depozito yoksa bahsi geçen zararın kiracı tarafından karşılanması istenebilir. Ancak çoğu zaman bu eve zarar verme konusunu kiracılar kabul etmemektedirler. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise tek çözüm yolu olarak mahkemeler kalmaktadır.
Ev sahipleri eve zarar veren kiracıları sulh hukuk mahkemelerine şikayet edebilirler. Bu mahkeme sürecinde şikayet konusu kadar ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi de önemlidir. Kira sözleşmesinde yazılı esaslar doğrultusunda mahkemeden karar çıkar.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki eve zarar verme meselesi hakkında Yargıtay'ın daha önce aldığı emsal kararlar bulunmaktadır. Buna göre bir evin demirbaşlarına kalıcı zarar verilmesi durumunda kiracılar haksız olarak değerlendirilir.
Ancak bir kiralananın kiralama süresince yıpranmasından kiracılar sorumlu tutulmuyorlar. Örnek verilecek olursa boyalı bir evi kiralayan kiracı kiralama süresince zamandan dolayı boyanın eskimesinden sorumlu olmazlar. Dolayısı ile ev sahipleri böyle durumlarda kiracılardan evi boyatmalarını isteyemezler.