Ev Sahipleri Hangi Nedenlerle Kiracılarına İhtarname Gönderip Evi Boşaltmalarını İsteyebilirler?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler yasa ile her iki taraf açısından da güvence altına alınmıştır. Peki kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahibi hangi durumlarda kiracıya ihtarname çekebilir? Hangi durumlarda ev sahipleri kiracının tahliyesini isteyebilir?
Ev Sahipleri Hangi Nedenlerle Kiracılarına İhtarname Gönderip Evi Boşaltmalarını İsteyebilirler?

Türkiye'de barınma ihtiyacının karşılanmasındaki yaygın usullerden birisi de ev kiralamak oluyor. Dolayısı ile ev sahipleri ile kiracılar arasında bir ilişki doğal olarak tesis ediliyor. Bu ilişki her iki tarafı da güvence altına alacak şekilde yasalarla düzenlenmiştir. Peki ev sahipleri kiracılarını hangi durumlarda evden çıkarabilirler? Ev sahipleri hangi durumlarda kiracılara ihtarname çekebilir.

KİRA ÖDEMEYEN KİRACILARA TAHLİYE İHTARNAMASİ

Kiracıların evden tahliye edilmelerinin ana sebebi kiranın ödenmeyişidir. Kira ödemelerini aksatan kiracılar için ev sahipleri tahliye talepli icra işlemi başlatabilirler. Bunun için de kiracıya ihtarname çekilir. Bu ihtarname ile kiracının borçlu bulunduğu kira bedellerini ödemeleri için süre verilir. Bu süre genellikle 30 gündür. Bu süre içerisinde ödemelerini yapmayan kiracılar için tahliye talepli dava açılabilir.

HANG NEDENLERLE KİRACILARA İHTARNAME GÖNDERİLİP EVİ BOŞALTMALARI İSTENİR

Kiracıların evden tahliyesi için ihtarname çekilme konularından birisi de mevzubahis olan evin ev sahibi tarafından kullanılacak olmasıdır. Ev sahibinin eşi, çocukları, ebeveynleri ve kanunen bakmakla yükümlü oldukları kişilerin konutu kullanma zorunluluğu doğduğunda gereksinim kaynaklı kiracının tahliyesi için kiracıya ihtarname çekilir.

Kiracıların evlerden tahliye edilmesinde bir diğer sebep de evin satılmasıdır. Evin satışı sonrasında evin yeni sahibi kiracının evden çıkmasını isteyebilir. Ancak bu tahliye hemen olmaz. Ev satın alındıktan sonra 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname gönderilmeli ve 6 ay içerisinde de tahliye davası açılmalıdır.

Öte yandan kullanılmayacak durumda olan veya hasar gördüğü için yıkılmak zorunda kalınan binaların yeniden inşası öncesinde de kiracılara tahliyeye yönelik ihtarname çekilebilir. Bu konuda son kararı ise bilirkişi vermektedir.