Ev Sahipleri Kirayı Geç Ödeyen Kiracılardan Gecikme Zammı İsteyebilirler Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların hukuki çözümleri merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir kiracı kirayı geç öderse ne olur?
Ev Sahipleri Kirayı Geç Ödeyen Kiracılardan Gecikme Zammı İsteyebilirler Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde kiralara ve ödemelere ilişkin anlaşmazlıklar oldukça arttı. Bunun için de yaşanan problemlerin hukuki çözümleri merak konusu ediliyor. Kiracılığın başlaması anlamına gelen kira sözleşmesi tarafları bazı yükümlülükler yüklemektedir. Kiracıların en önemli yükümlülüğü ise kira bedelini zamanında ödemeleridir.

KİRACI KİRAYI GEÇ ÖDERSE NE OLUR?

Kira sözleşmelerinde kira bedeli açık bir şekilde yazılmaktadır. Bu kira bedelinin ödeme takvimi de kira sözleşmelerinde yer almaktadır. Dolayısıyla kiracılar bu konudaki yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek zorundadırlar. Kira sözleşmesinin yükümlülüğü yerine getirmeyen kiracı sözleşmeye aykırı davrandığından dolayı bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

Kiracı kira sözleşmesinde belirtilen kira bedelini yine aynı sözleşmede anlaşılan takvim içerisinde ödemezse ev sahiplerine bazı haklar doğmaktadır. Bir takvim yılı içerisinde kirasını en az 2 defa zamanında ödemeyen kiracı için ev sahipleri ihtarname yoluyla tahliye talebinde bulunabilirler. Bu tahliye talebinde kiracılara 30 günlük bir süre verilir ve bu süre içerisinde ödemedikleri kiraları ödemeleri istenir.

Ev sahibinin kira borcunu ödemesi için ihtarname çektiği kiracı 30 gün içerisinde eksik olan kira ödemelerini tamamlamak zorundadır. Bu süre dahilinde ödeme yapılmadığı takdirde ev sahipleri kira sözleşmesinin iptaline dair süreci başlatabilirler. Bu sürecin sonunda da kiracıların evden tahliyesine kadar bazı yaptırımlar uygulanabilir.

GEÇ ÖDENEN KİRADAN GECİKME ZAMMI İSTENİR Mİ?

Kiracının kirayı zamanında ödememesi durumunda ev sahipleri gecikme zammı da talep edebilirler. Bu gecikme zammı konusu kira sözleşmesinde yer aldığı gibi Yargıtay tarafından daha önce verilen emsal kararlarla da belirlenebilir. Emsal karar ise gecikmeye düşen kiralara devletin gecikme zammı oranınca artırım yapmaktır. Bu durumda kiracılar ev sahiplerine daha fazla ödeme yapmak zorunda kalırlar. Ancak bu durum bir hukuki süreç gerektireceği için ev sahipleri kiracılardan genellikle gecikme zammı talep etmemektedirler.