Ev Sahipleri Nereye Şikayet Edilir? Şikayet Edilmek İstemeyen Ev Sahipleri Ne Yapmalıdırlar?

Türkiye'de ev sahibi ile kiracı ilişkilerinde zaman zaman yaşanan sorunlar şikayet konusu olabilmektedir. Kiracıların nereye şikayet edilecekleri çokça bilinir ama ev sahiplerinin nereye şikayet edilecekleri pek bilinmez. Peki ev sahipleri nereye şikayet edilir?
Ev Sahipleri Nereye Şikayet Edilir? Şikayet Edilmek İstemeyen Ev Sahipleri Ne Yapmalıdırlar?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar zaman zaman şikayet konusu olabilmektedir. Kira sözleşmesinde yazılı olan ve kayıt altına alınan yükümlülükjleri taraflar yerine getirmelidir. Aksi durumda iki taraf açısından da sorunlar yaşanmaya başlanır. Bu sorunlar da şikayet konusu yapılabilmektedir. Peki ev sahipleri nereye şikayet edilir?

EV SAHİPLERİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR

Öncelikle kiracıların ev sahipleri şikayet edebilecekleri çok fazla sebep bulunmamaktadır. Kira artış oranı hakkında arada anlaşmazlıklar yaşansa da bu kanun ile sınırları çizilmiş bir alandır. Ev sahipleri kafalarına göre kira artışı yapamazlar. Yaparlarsa da bu mahkeme kanalıyla iptal edilebilir. Yine de ev sahiplerini şikayet etmek isteyenler mahkeme kanalı haricimnde bir yol olup olmadığını merak ediyorlar.

Ev sahiplerinin çoğunlukla şikayet edildikleri konu olan kira gelirinin vergilendirilmemesi direkt olarak kiracıları ilgilendirmemektedir. Ancak ev sahibinin kira gelirinin vergisini ödemelerini isteyen kiracılar bunu şikayet konusu yapabilirler. Bu şikayet ile ev sahipleri ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

KİRACILAR EV SAHİPLERİNİ MALİYE'YE ŞİKAYET EDEBİLİRLER

Ev sahiplerini kira gelirinin vergisini ödemedikleri konusunda kiracılar ALO Maliye hattı üzerinden şikayetlerini bildirebilirler. Bu bildirimin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimi hemen harekete geçer. Öncelikle yapılan ihbarın doğru olup olmadığı araştırılır. Doğru olması durumunda ev sahibi hakkında inceleme başlatılır. Kira geliri konusunda kiracıdan da bilgi edinilir. Ev sahibinin kira gelirini doğru şekilde beyan etmediği taspit edilirse kayıp olan vergi faizi ve gecikme cezası ile beraber ev sahibinden tahsil edilir.

ŞİKAYET EDİLMEMEK İÇİN EV SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Kiracılar bu şekilde şikayet yoluyla bir kazanım elde edemezler. Ancak ev sahipleri vergi açısından sıkıntı yaşarlar. Buna engel olunabilmesi için ev sahiplerinin kiraları banka üzerinden kabul etmeleri ve vakti geldiğinde kira geliri beyannamesini vermeleri gerekir. Bunu yapmaları durumöunda ev sahipleri kiracılara kendilerine şikayet imkanı tanımazlar.

KİRACILAR ELDEN KİRA VERMEDE SORUMLU OLURLAR MI?

Öte yandan merak edilen bir konu da elden kira verilmesi durumunda ev sahipleri kadasr kiracıların da sorumlu olup olmayacaklarıdır. Yasa gereği evlerin kira ödemelerinde kiracılara sorumluluk bu anlamda yüklenmiyor. Ancak iş yeri kiralarında ise taraflar eşit şekilde sorumlu olurlar.