Evi Büyük Olanın Derdide Büyük Olacak! Emlak Vergisi ve Değerli / Lüks Konut Vergisi İle 2021 Yılında Çifte Vergi Ödeyecekler Kimler?

2021 yılı için devlet çok sayıda yeni vergi uygulamasını hayata geçirirken bunlardan biri de değerli konut vergisi oldu.
Evi Büyük Olanın Derdide Büyük Olacak! Emlak Vergisi ve Değerli / Lüks Konut Vergisi İle 2021 Yılında Çifte Vergi Ödeyecekler Kimler?

2021 yılı için devlet çok sayıda yeni vergi uygulamasını hayata geçirirken bunlardan biri de değerli konut vergisi oldu. 2020 yılında ertelenen ve 2021 yılında bir kere daha ertelenir mi beklentisi olan değerli konut vergisi kimleri etkileyecek, kimler değerli konut vergisi ödeyecek, kimler ödemeyecek, değerli konut vergisi mükellefi kimdir, vergi muafiyeti hakkı kimlere tanınacak?

Değerli Konut Vergisi için geri sayım başladı. 2020 yılında ilk taksit ödemesi başlayacağı duyurulan ancak kamuoyunda oluşan yoğun tepki sonrası ilk taksit ödemesi 2021 yılına ertelenen değerli konut vergisi için vatandaş yeni erteleme talebinde bulunuyor.



Korona virüs salgını nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma vatandaşı mağdur ederken bu mağduriyet nedeniyle bir kere daha ödeme ertelemesi yapılması isteniyor.



DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR, KİMLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEYECEK, KİMLER ÖDEMEZ?



Yapılan yasal düzenleme ile emlak vergisi değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan kişiler için;



1- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,



2- Tek konutu olanlardan; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,



3- Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametindeki taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,



4- Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar dışında kalan herkes değerli konut vergisi ödeyecek.



Evi Büyük Olanın Derdide Büyük Olacak! Emlak Vergisi ve Değerli / Lüks Konut Vergisi İle 2021 Yılında Çifte Vergi Ödeyecekler Kimler?



DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ORANLARI YÜZDE KAÇ, DEĞERLİ KONUT VERGİSİ HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?



Değerli Konut Vergisi vergiye konu olan taşınmazın emlak vergisi değeri üzerinden;



5.000.000 Lira ile 7.500.000 Lira arasında olanlar (bu tutar dahil) 5.000.000 Lirayı aşan kısmı için Binde 3



10.000.000 Liraya kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 Lirası için 7.500 Lira, fazlası için Binde 6



10.000.000 Liradan fazla olanlar 10.000.000 Lirası için 22.500 TL, fazlası için Binde 10 şeklinde hesaplanacak.



DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR, DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MÜKELLEFİ KİMDİR? KİMLER HEM EMLAK VERGİSİ HEM DEĞERLİ EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK?



Muafiyet hakkından yararlanamayan ve emlak vergisi değeri 5 milyon lira ile üzerinde olan tüm taşınmazlar için tahsil edilen servet vergisine değerli konut vergisi adı verilmektedir. Bu kriterlere uyan herkes değerli konut vergisi mükellefi sayılır.



Sahip olduğu taşınmazı 5 milyon lira ve üzerinde olan kişiler 2021 yılında hem emlak vergisi hem de değerli konut vergisi ödeyecekler.



Emlak365.com