Evi Olan Herkesi İlgilendiriyor: Binalara Çipli Elektronik Etiket Yapıştırılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan Bina Kimlik Sistemi bugün itibari ile uygulamaya alındı. 2021 yıl sonuna kadar 100 bin binaya çipli elektronik etiket yapıştırılması ön görülürken bu etiketler sayesinde vatandaş tek tıkla o binanın depreme dayanıklılığı, kaç yılında inşa edildiği, kaçak katı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşabilecek.
Evi Olan Herkesi İlgilendiriyor: Binalara Çipli Elektronik Etiket Yapıştırılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bina kimlik sistemi uygulamasına bugün itibari ile başlıyor. 1 Nisan 2021 tarihi itibari ile başlayan uygulama kapsamında her binaya çipli elektronik etiket yapıştırılacak.

Binalara yapıştırılan bu etiketler sayesinde vatandaş artık binanın kaç yılında yapıldığı, depreme dayanıklı olup olmadığı ya da kaçak katı bulunup bulunmadığı gibi hayati öneme sahip olan bilgilere birinci elden ulaşma imkanı elde edecek.

2021 YIL SONUNA KADAR 100 BİN BİNAYA ÇİPLİ ELEKTRONİK ETİKET YAPIŞTIRILACAK!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklamasında 2021 yıl sonuna kadar 100 bin binaya çipli elektronik etiket yapıştırılacağını duyurdu. Bu etiket sayesinde vatandaş uygulama üzerinden o binanın kaç senesinde inşa edildiğini, kaçak katı olup olmadığını ve depreme dayanıklılığı gibi konularda bilgi edinebilecek.

Yine sisteme yüklenen bilgiler sayesinde devlet kaçak yapı ile mücadelede elini güçlendirecek. Bilgiler düzenli olarak güncelleneceği için kolon kesilmesi ya da kaçak kat çıkılması gibi binaların güvenliğini tehdit eden unsunlar da sık sık denetlenmiş olacak. Yaklaşık 1,5 senedir sistemin üzerinde çalışan bakanlık 2021 yıl sonuna kadar 100 bin binayı kayıt altına alırken ülke genelinde yer alan tüm binalarda kimlik belgesi uygulaması kademeli olarak yaygınlaştırılacak.

Deprem ve yangın gibi afetler halinde ise sistemin önemi daha da artacak. Yapının genel verisi, o binada yaşayan toplam kişi sayısı ve kat planlarına sistemden otomatik olarak ulaşılabilecek. Bu sayede hayat kurtaracak olan bilgilere ulaşım kolaylaştığı için çalışmalar da hızlanacak. Binada kullanılan malzemeler, beton kalitesi gibi bilgiler de vatandaşın erişimine açılmış olacak.