Evi Olanlar, Ev Almayı Düşünenler Dikkat! Tapuda Sahteciliğin Önlenmesi İçin Yeni Sistem!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı bir açıklama yaparak tapuda sahteciliğin önüne geçecek pilot uygulamanın devam ettiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon haline Ankara'nın Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde pilot uygulamanın devam ettiği bildirildi.
Evi Olanlar, Ev Almayı Düşünenler Dikkat! Tapuda Sahteciliğin Önlenmesi İçin Yeni Sistem!

Türkiye'de tapuda sahteciliğin önüne geçerek vatandaşların mağdur olmamaları için geliştirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) pilot uygulamasının devam ettiği açıklandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı bir açıklama yaparak İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon halinde yeni uygulamanın geliştirilmesi için çalışıldığını söyledi.

KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMLERİ SONRASI TAPU İŞLEMLERİ YAPILIYOR

Yeni sistem için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında ortak bir çalışma yapıldığını söyleyen Mehmet Zeki Adlı, “Türkiye'de ilk defa uygulanan bir sistem üzerinde çalışma yapıyoruz. Kimlik doğrulama işlemi tapuda sahteciliği ortadan kaldıracak bir gelişme olacaktır. Vatandaşların TC kimlik numaraları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sistemine girilerek doğrulanıyor. Vekalet doğrulama işlemi ise Türkiye Noterler Birliği'nin sistemi üzerinden yapılıyor. Ticaret Bakanlığı üzerinden de tapu işlemi yapacak kişinin şirket temsilcisi olup olmadığı tespit ediliyor.” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün emlak alım ve satımında vatandaşların mağdur olmaması adına çok sayıda tedbiri devreye soktuğunu ve sistemini geliştirdiğini söyleyen Mehmet Zeki Adlı, “İçişleri Bakanlığı ile sürekli görüşme halindeyiz. Bu görüşmeler neticesinde pilot uygulamaya da başladık. Bu konuda Ankara'yı seçtik. Çankaya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile Yenimahalle Tapu Ve Kadastro Müdürlüğü şu anda tapuda sahteciliği önlemek için bu pilot uygulamaya devam ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

YENİ SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Yeni pilot uygulamaya dair detaylar veren Mehmet Zeki Adlı, “Türkiye'de bir süre önce devreye sokulan yeni kimlik kartı sisteminde biyometrik vesikalık fotoğraf, parmak izi ve diğer kişisel bilgiler yer almaya başladı. Müdürlüğümüze tapu işlemi yapmak için gelen vatandaşlarımız yeni kimlik kartlarını POS cihazı biçimindeki Kimlik Doğrulama Sistemi'ne takıyorlar. Bu sırada parmak izini de almış oluyoruz. Otomatik olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sistemine giriş yapılıyor. Bu işlemle bilgiler karşılaştırılarak kimlik doğrulaması gerçekleştiriliyor. Doğrulanmış bilgiler ile işlem yapılarak tapudaki sahteciliğin de önüne geçilmiş oluyor.” şeklinde konuştu.

Emlak365.com