Evi Pahalı Olanın Vergisi Çok Olacak! Değerli Konut Vergisi Tartışmaları Alevlendi

Emlak vergisi yanı sıra evi belirli bir tutardan daha pahalı olan kişiler ek olarak değerli konut vergisi ödemesine başlamışlardı. Yeni süreç başladı!
Evi Pahalı Olanın Vergisi Çok Olacak! Değerli Konut Vergisi Tartışmaları Alevlendi

Taşınmaz sahipleri her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yaparken gerçekleştirilen yeni düzenleme ile sahip olduğu evin değeri 5 milyon lirayı aşan kişilerden emlak vergisine ek olarak değerli konut vergisi alınmasına karar verilmişti.

Süreçte büyük tepkiler oluşunca yeniden bir düzenlemeye gidilmiş, bu sefer tek evi olan kişilere muafiyet hakkı tanınmış, böylelikle ailesinden miras kalan emeklilerin yoğun tepkisi ile tek evi olanlara değerli konut vergisinden istisna hakkı verilmişti.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR, KİMLER ÖDER?

7194 Sayılı Kanun ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile sahip olduğu evin emlak vergisi değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan kişilerin ödemekle yükümlü tutulduğu gelir vergisidir.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLADI!

2022 ila 2025 yılına ilişkin emlak vergisi arsa metrekare rayiç bedelleri belirlenirken bazı bölgelerde söz konusu rakamlar yüzde 50 ile yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Yaşanan bu artış ev sahiplerinden büyük tepki görürken eskiden değerli konut vergisi mükellefi olmayan ancak yeni artışlar ile evinin değeri sınırı aşan binlerce kişi içinde emlak vergisi ek olarak değerli konut vergisi ödeme yükümlülüğü doğdu.

Evi Pahalı Olanın Vergisi Çok Olacak! Değerli Konut Vergisi Tartışmaları Alevlendi

Konu hakkında açıklama yapan PWC Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz değerinden yüksek değerlemeler yapıldığını ve buna yüksek tepkiler geldiğini belirterek "Mükelleflerden çok sayıda geri dönüş aldık. Çok yüksek değerlemeler yapıldığı, bir öncekine oranla 10 katına varan değer artışları yapıldığı belirtildi. 150 bin kişinin ödediği değerli konut vergisi birden bire 5 katına ulaşabilir" diyerek pek çok kişinin dava açmaya hazırlandığını söyledi.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman ise yapmış olduğu açıklamada piyasa değerlerinin emlak vergisi rayiç bedelleri le gerçek değeri arasında 5'te biri oranında fark olduğunu belirtti. Değerli konut vergisi hedefi olarak hükümetin bütçeye koyduğu hedefin 350 milyon lira konulduğu, ilk taksite düşen payın 175 milyon liradan sadece 12,5 milyon lira tahsil edildiğini söyledi. Süreçte pek çok kişinin emlak vergisi yanı sıra değerli konut vergisi ödememek için dava sürecine hazırlandığı belirtiliyor.